ΔΝΤ: Το χρέος της Ελλάδας παραμένει "πάρα πολύ υψηλό"

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:39

Το χρέος της Ελλάδας παραμένει «πάρα πολύ υψηλό» και οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για ελάφρυνσή του είναι καλοδεχούμενες, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

στην τελευταία αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού δανειακού προγράμματος.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, η επισήμανση αυτή, η οποία βρίσκεται στο τέλος της τετρασέλιδης έκθεσης, σηματοδοτεί την έναρξη ενός επίσημου και ανοιχτού διαλόγου για την ανάμιξη του επίσημου τομέα στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Κάτι τέτοιο θα σημαίνει πως οι χώρες της Ευρωζώνης που χρηματοδότησαν το δανειακό πρόγραμμα θα δεχθούν απώλειες στα δάνεια που χορήγησαν στην Ελλάδα, κίνηση η οποία χώρες όπως η Γερμανία αρνούνται να προχωρήσουν.

Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, είναι καλοδεχούμενο το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν αποδεχτεί πως η χώρα χρειάζεται σημαντική έκτακτη στήριξη με όρους ευνοϊκότερους των αγορών ώστε να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους και πως έχουν δεσμευτεί να παράσχουν επιπρόσθετη βοήθεια ώστε το χρέος να υποχωρήσει κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2020.

Το ΔΝΤ ωστόσο επισημαίνει ωστόσο την πρόοδο της Ελλάδας στην υπέρβαση των μεγάλων προβλημάτων εν μέσω μίας σοβαρής και κοινωνικά επίπονης ύφεσης.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι οι δημοσιονομικές προκλήσεις με τις οποίες ήταν το 2010 αντιμέτωπη η Ελλάδα ήταν τρομακτικές, με το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών σε διψήφια νούμερα, αντανακλώντας τις αυξήσεις των δημοσίων δαπανών και την ανάδυση ενός μεγάλου κενού ανταγωνιστικότητας στα χρόνια μετά την υιοθέτηση του ευρώ.

Για κάθε χώρα που ανήκει σε νομισματική ένωση, σημειώνει το ταμείο, η αντιμετώπιση ανισορροπιών τέτοιου μεγέθους έχει μεγάλα ρίσκα για την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα η ύφεση στην Ελλάδα να είναι πολύ βαθύτερη από ότι αναμενόταν.

Ωστόσο το ΔΝΤ αναγνωρίζει τα εξής επιτεύγματα:

- Η πρόοδος στη δημοσιονομική προσαρμογή είναι εξαιρετική συγκρινόμενη με οποιοδήποτε σύγκριση σε διεθνές επίπεδο, με το πρωτεύον ισοζύγιο να αναμένεται να βελτιωθεί κατά 10% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2013 εν μέσω συρρίκνωσης του ΑΕΠ μεγαλύτερης του 20%.

- Η Ελλάδα έχει επίσης περιορίσει σημαντικά το κενό ανταγωνιστικότητας. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν βοηθήσει στην αναπροσαρμογή των ονομαστικών μισθών και της παραγωγικότητας στο επίπεδο επιχείρησης. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι η διαφορά στην ανταγωνιστικότητα, βάσει του κόστους παραγωγής ανά μονάδα εργασίας, έχει μειωθεί περίπου κατά 2/3 από το 2010, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει υποχωρήσει συνολικά περίπου κατά 10% του ΑΕΠ.

- Η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου διατηρήθηκε, παρά τις σημαντικές ζημιές από την αναδιάρθρωση χρέους και τη μεγάλη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της βαθιάς ύφεσης.

Το ΔΝΤ τονίζει πως η Ελλάδα έχει κάνει εξαιρετική πρόοδο στη μείωση των δαπανών αλλά το έχει επιτύχει μέσω «υφεσιακών καναλιών».

«Αν και η εξισορρόπηση της οικονομίας έχει συνδεθεί με την άνοδο της ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά ανάμεσα τους νέους, ο υπερστελεχωμένος δημόσιος δεν έχει επηρεαστεί, λόγω του ταμπού των απολύσεων,» τονίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το δημόσιο τομέα θα πρέπει να δημιουργήσουν το περιθώριο προσλήψεων εξειδικευμένου σε θέματα είσπραξης φόρων προσωπικού.

Στη συνέχει το ΔΝΤ σημειώνει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα έως το 2016 ώστε να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ χωρίς ωστόσο να υπάρχει το περιθώριο για νέους φόρους και νέες περικοπές των δαπανών των υπουργείων.

Σύμφωνα με την έκθεση η βαθιά και γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή εν απουσία των δομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν προταθεί για το άνοιγμα των αγορών προϊόντων έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση.

*Διαβάστε ακόμα: ΔΝΤ: Βήματα προόδου στο φοροελεγκτικό μηχανισμό

Keywords
Τυχαία Θέματα