Δραστικές αλλαγές στο φορολογικό

Ριζικές ανατροπές στην φορολογία εισοδήματος και ακινήτων περιλαμβάνει το νέο φορολογικό πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ κατά το διάλογο για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα. Η κατάργηση όλων των  φοροαπαλλαγών στα φυσικά πρόσωπα και η αντικατάστασή τους με προνοιακά επιδόματα, η θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια, η μείωση του ανώτατου συντελεστή, η μείωση
του συντελεστή φορολογίας των μερισμάτων και η μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ είναι μερικές από τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι βασικές κατευθύνσεις στις οποίες κατέληξε ο διάλογος για το νέο φορολογικό σύστημα είναι:

Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων

- Η σημερινή φορολογική κλίμακα η οποία περιλαμβάνει οκτώ φορολογικά κλιμάκια αντικαθίσταται με νέα απλούστερη φορολογική κλίμακα η οποία περιλαμβάνει τέσσερα κλιμάκια. Πρόθεση των δυο κομμάτων είναι να διατηρηθεί το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Ο ανώτατος συντελεστής που σήμερα είναι 45% μειώνεται στο 40% και αρχίζει να επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Η  υπό εξέταση κλίμακα είναι:

* 0-5000 ευρώ εισόδημα φορολογικός συντελεστής 0,

* 5.000 - 10.000 ευρώ εισόδημα φορολογικός συντελεστής 10%,

* 10.000 - 30.000 ευρώ εισόδημα φορολογικός συντελεστής 20%,

* 30.000 - 60.000 ευρώ εισόδημα φορολογικός συντελεστής 30% και

* 40% συντελεστής για εισοδήματα άνω των 60.000.

Η κλίμακα αυτή επιβαρύνει τα μεσαία εισοδήματα, δηλαδή αυτά των 35.000 ευρώ. Για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ η υπό εξέταση κλίμακα οδηγεί σε επιβαρύνσεις έως και 280 ευρώ. Από την επεξεργασία της νέας φορολογικής κλίμακας προκύπτουν ελαφρύνσεις για εισοδήματα άνω των 21.000 ευρώ, οι οποίες για ένα μέσο εισόδημα, π.χ. 40.000 ευρώ φτάνουν στα 1.320 ευρώ. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η πραγματική εικόνα καθώς η κατάργηση των φοροαπαλλαγών στις περισσότερες περιπτώσεις θα μηδενίσει ή και θα ξεπεράσει την ελάφρυνση αυτή, με αποτέλεσμα να προκύψουν επιβαρύνσεις. Σε κάθε περίπτωση σημαντικό θα είναι το όφελος για τα πολλά υψηλά εισοδήματα, δηλαδή για φορολογούμενους με εισόδημα άνω των 80.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 200.000 ευρώ θα έχει ελάφρυνση από τη νέα κλίμακα ύψους 7.920 ευρώ.

- Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές ή τουλάχιστον οι περισσότερες στην φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. «Καταργούνται όλες πλην ελαχίστων εξαιρέσεων» ανέφερε στο Capital.gr στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Για να μετριαστεί η φορολογική επιβάρυνση για τους φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα αποφασίστηκε να αντικατασταθούν με ειδικά επιδόματα τα οποία θα καταβάλλονται με βάση κοινωνικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

- Θέσπιση νέου και μεγάλου πλέγματος αντικειμενικών κριτηρίων για την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών. Τα αντικειμενικά κριτήρια αυτά θα είναι μαχητά, δηλαδή αμφισβητήσιμα από τους φορολογούμενους. Για
Keywords
Τυχαία Θέματα