Δύσκολη η λύση, εκτιμά η Σερβία

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία, Βενσάν Ντεζέρ δήλωσε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για να καθοριστεί και να εγκριθεί σαφές και αξιόπιστο σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων.

"Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την έκβαση της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο τέλος Ιουνίου, όσον αφορά την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την ΕΕ, αλλά ο χρόνος κυλά και οι δύο πλευρές πρέπει

να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να καταλήξουν σε συμβιβασμό" δήλωσε ο κ. Ντεζέρ στην εφημερίδα "Βέτσερνιε Νόβοστι" του Βελιγραδίου.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Σερβία εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας Βελιγραδίου - Πρίστινας, αλλά πρόσθεσε ότι αν οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών δεν συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο εφαρμογής, ίσως κριθεί αναγκαία πρόσθετη διαιτησία, σε ανώτατο, πολιτικό επίπεδο.

Ο κ. Ντεζέρ υπενθύμισε ότι σε όλες τις προηγούμενες συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στο διάλογο των δύο πλευρών προέκυπταν προβλήματα όταν ερχόταν η σειρά της υλοποίησής τους.

Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία διαφωνίες, αλλά ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν τη συμφωνία είναι σύνθετα.

"Γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση άμεσα για ένα σχέδιο εφαρμογής της συμφωνίας. Τώρα το σημαντικότερο είναι να καθίσουν οι δύο πλευρές ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα δούμε ποια θα είναι η έκβαση τις επόμενες μέρες" ανέφερε ο κ. Ντεζέρ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν πιθανότητες να λάβει η Σερβία τον Ιούνιο ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση στην ΕΕ και χωρίς αποτέλεσμα στο θέμα του σχεδίου εφαρμογής της συμφωνίας, ο κ. Ντεζέρ είπε ότι στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσίασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον σαφώς τονίστηκε η σημασία εφαρμογής της συμφωνίας των Βρυξελλών.

"Και τα μέλη της ΕΕ, που θα λάβουν την απόφαση για την ημερομηνία, αναμένουν να αρχίσει να εφαρμόζεται το συντομότερο δυνατό" σημείωσε ο κ. Ντεζέρ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα