Δύσκολίες για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ

Επίπονες και δύσκολες χαρακτηρίζονται οι διαπραγματεύσεις των κρατών μελών, εν μέσω κρίσης, για την εξεύρεση συμβιβασμού σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει αύξηση του προϋπολογισμού σε σχέση με το προηγούμενο δημοσιονομικό πλαίσιο κατά 5%, δηλαδή κάλυψη δαπανών 1,083 τρισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στο 1,11% του μέσου ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Η πρόταση αυτή έχει διχάσει τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι πλούσιες χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία, Βρετανία, Σουηδία) συνεχίζουν

να επαγγέλλονται τη δραστική μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ενώ οι χώρες του Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) ζητούν να αυξηθούν οι δαπάνες του κοινοτικού δημοσιονομικού πλαισίου.

Για το ζήτημα αυτό, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι έχεί καλέσει τους ηγέτες της ΕΕ σε μία έκτακτη Σύνοδο, στις 22 και 23 Νοεμβρίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Όπως αναφέρει σημερινό άρθρο της Βελγικής εφημερίδας Le Soir, «τίποτα δεν φαίνεται να κινείται, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2014-2020 μπαίνουν στην τελική ευθεία». Σύμφωνα με τη Soir, «το θέμα είναι καταρχήν πολιτικό. Να αυξηθούν οι δαπάνες κατά 5% για αυτήν την περίοδο; Να επικεντρωθούν προς τους τομείς του μέλλοντος, εις βάρος κυρίως της κοινής αγροτικής πολιτικής; Να εισαχθούν νέοι ίδιοι πόροι για την Ευρώπη, ώστε να ελαφρύνει το βάρος των εθνικών συνδρομών; Να μπει τάξη στο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό χάος, στους «διορθωτικούς μηχανισμούς», από τα οποία επωφελούνται πρώτα από όλους οι Βρετανοί;»

«Για την ώρα, δεν υπάρχει συμφωνία σε τίποτα, ενώ οι συζητήσεις αφορούν αρχές και όχι ακόμη αριθμούς.», σχολιάζει η Soir.

Εξάλλου, η ίδια εφημερίδα επισημαίνει ότι είναι βέβαιο ότι στο δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2014-2020, δεν θα υπάρξει φόρος για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (TTF). Ένας φόρος, ο οποίος αν εφαρμοζόταν σε 27 χώρες της Ένωσης (0,1% για τις μετοχές και τα ομόλογα και 0,01% για τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα), θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 50 δις. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Διάφορες αντίθετες απόψεις, κυρίως η αντίθεση του Λονδίνου, ακύρωσαν αυτό το σχέδιο, αναφέρει η Soir.

Ωστόσο, για το σχέδιο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο «ενισχυμένης συνεργασίας» ανάμεσα στις ενδιαφερόμενες χώρες. Την περασμένη Παρασκευή, οι Γάλλοι και Γερμανοί Υπουργοί Οικονομικών έστειλαν επιστολή στους ομολόγους τους, για να τους καλέσουν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Χρειάζονται τουλάχιστον εννέα κράτη-μέλη για την «ενισχυμένη συνεργασία». Εάν το σχέδιο πάρει σάρκα και οστά, οι ενδιαφερόμενες χώρες θα αφαιρέσουν από την εθνική τους συνδρομή τα ποσά του TTF.

Εάν οι «27» καταφέρουν να συμφωνήσουν το Νοέμβριο για το χρηματοοικονομικό πλαίσιο 2014-2020, θα πρέπει ακόμη να υπογράψουν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν το τέλος του χρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα