Εμπλοκή ΕΕ στο Μάλι

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να εγκρίνει σήμερα αποστολή με στόχο την εκπαίδευση των στρατιωτικών δυνάμεων του Μάλι κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζουν ύστερα από την κλιμάκωση της σύγκρουσης την περασμένη εβδομάδα και την ανάμειξη της Γαλλίας.

Πέρυσι, η ΕΕ αποφάσισε επί της αρχής την αποστολή περίπου 200 στρατιωτικών εκπαιδευτών στο Μάλι για να βοηθήσουν τον Μπαμάκο να ανακτήσει τον έλεγχο στο βόρειο τμήμα της χώρας μετά την ανάληψη του ελέγχου

του από τους ισλαμιστές αντάρτες.

Η αποστολή έχει γίνει πλέον "απαραίτητη και επείγουσα", ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ προσθέτοντας ότι η ΕΕ αναζητεί και άλλους τρόπους βοήθειας που θα μπορούσε να αποσταλεί άμεσα.

Ωστόσο ένα διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι η αποστολή εκπαίδευσης δεν θα ξεκινήσει το έργο της μέχρι να "σταθεροποιηθεί η κατάσταση" στο νότιο Μαλί, όπου και θα εδρεύει. Οι εκπαιδευτές δεν θα είναι μάχιμοι.

Αναγνωριστική αποστολή πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες για να συντονίσει το έργο της εκπαιδευτικής αποστολής, η πλήρης ανάπτυξη της οποίας αναμένεται να εγκριθεί τον Φεβρουάριο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μάλι Τιεμάν Κουλιμπαλί, θα συμμετάσχει κι ο ίδιος στη σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να στηρίξει οικονομικά μία υπό την Αφρική αποστολή στο Μάλι και συνεργάζεται στενά με την Οικονομική Κοινότητα των κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) που προετοιμάζει μία δύναμη 3.300 ανδρών για να αντιμετωπίσει τους αντάρτες.

Ταυτόχρονα η ΕΕ αναμένεται να ασκήσει πίεση στην προσωρινή κυβέρνηση στο Μάλι για την προώθηση οδικού χάρτη με στόχο την πλήρη πολιτική νομιμότητα, γεγονός που θα σημάνει και την περαιτέρω αποδέσμευση κονδυλίων από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα