ΕΕ: Δεν αναμένεται να καταλήξουν σε παράταση κυρώσεων

Οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας για την παράταση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας οι οποίες λήγουν τον Ιούλιο, εκτίμησε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος σήμερα.

Η επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας επίσης δεν αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι σε αυτή τη σύνοδο, καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν να δώσουν μια ευκαιρία στην εύθραυστη εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

Όμως ορισμένες από τις 28 χώρες μέλη πιέζουν να ληφθεί από πολύ νωρίς απόφαση για την παράταση των
κυρώσεων στον χρηματοοικονομικό, τον ενεργειακό και τον αμυντικό τομέα που είχε αποφασιστεί να επιβληθούν πέρυσι τον Ιούλιο εξαιτίας της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας και της υποστήριξης της Μόσχας στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Αν και οι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα των κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος προέβλεψε ότι η πλειοψηφία τους πιθανόν θα ταχθεί υπέρ του να αναβληθεί η λήψη μιας απόφασης ως τον Ιούλιο.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία για την παράταση των κυρώσεων, των κυρώσεων οι οποίες λήγουν τον Ιούλιο», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος ενημέρωσε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε σήμερα ότι η επιβολή νέων ή η παράταση των υφιστάμενων οικονομικών κυρώσεων είναι κάτι που δεν θα συνέβαλε να τηρηθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

«Η εκεχειρία χρειάζεται να υποστηριχθεί και δεν θα την υποστηρίζαμε εάν ανακοινώναμε ότι θα επιβάλουμε νέες και επιπρόσθετες κυρώσεις», επισήμανε ο Φίτσο από την Πράγα.

Η ΕΕ είναι διχασμένη όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων. Ο Φίτσο έχει αποκαλέσει τα μέτρα αυτά «ανούσια και αντιπαραγωγικά».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Μίροσλαβ Λάιτσακ δήλωσε ότι η άποψη που επικρατεί στους κόλπους της ΕΕ είναι ότι οι κυρώσεις πρέπει να συνεχίζουν να επιβάλλονται με την τρέχουσα μορφή τους προς το παρόν.

«Δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο σημείο που θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την άρση των κυρώσεων», επισήμανε ο Λάιτσακ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σλοβακία.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να παρατείνουν την ισχύ των κυρώσεων, οι οποίες έχουν επιβληθεί σε Ουκρανούς και Ρώσους καθώς και σε επιχειρήσεις που έχουν κατηγορηθεί για την υπονόμευση της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.

Το πάγωμα των πόρων που τυχόν έχουν στην Ευρώπη και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ σε 150 φυσικά πρόσωπα και 37 εταιρείες και οργανισμούς παρατάθηκαν για άλλους έξι μήνες, ως την 15η Σεπτεμβρίου. Οι λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν διαμέσου της Επίσης Εφημερίδας της ΕΕ αύριο Σάββατο.

Η απόφαση αυτή θεωρείτο τυπική διαδικασία, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν συμφωνήσει από τον Ιανουάριο την παράταση των συγκεκριμένων κυρώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα