ΕΦΕΤ: Ανακλήσεις πλαστικών πιάτων

Την παρουσία οξικού οξέος σε πλαστικά πιάτα, σε επίπεδο μεγαλύτερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, διαπίστωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος επίσημου ελέγχου ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων για τον έλεγχο υλικών και αντικειμένων, που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του κράτους.

Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «20 Πιάτα πλαστικά SPAR - από υλικό 100% ανακυκλώσιμο» (με αναγραφόμενο

κωδικό Nο 916, χαραγμένο και στις δύο πλευρές κάθε πιάτου), το οποίο παρασκευάζεται από την επιχείρηση «ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε.», 7ο χλμ. Θήβας - Χαλκίδας, για λογαριασμό της εταιρείας «ΑΦΟΙ Βερόπουλοι Α.Ε.Β.Ε.», 11ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, Μεταμόρφωση Αττικής.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση - απόσυρση του συνόλου του προϊόντος από την εταιρεία «ΑΦΟΙ Βερόπουλοι Α.Ε.Β.Ε.» και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν.

Επίσης, σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης, που αφορούσε την ανάκληση προϊόντος αρώματος οξικού οξέος και κατόπιν περαιτέρω ελέγχων από την Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ, προέκυψε ότι οι εταιρείες διακίνησης «ΔΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» (Εθνικής Αντιστάσεως 8, Θεσσαλονίκη) και «ΜΕΖΙΕVSKI Β.» (Χαλκιδικής 89, Θεσσαλονίκη), λόγω αστοχίας του συστήματος ιχνηλασιμότητας, προχώρησαν στην ανάκληση του συνόλου του προϊόντος «MAΙSTINE Acto 70% Essigsaure 70% E260», σε συσκευασία των 330 ml, προέλευσης Λιθουανίας, από την εσωτερική αγορά.

Όπως ανακοινώθηκε, το ανωτέρω προϊόν, ενώ προοριζόταν ως πρώτη ύλη για βιομηχανική χρήση, βρέθηκε να πωλείται, «ως έχει», στον τελικό καταναλωτή ως τρόφιμο. Σημειώνεται ότι το εν λόγω προϊόν δεν πρέπει να διατίθεται προς τον τελικό καταναλωτή, καθώς είναι εξαιρετικά διαβρωτικό και τοξικό, με συνέπεια ο χρήστης να διατρέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του, σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, εισπνοής ή κατάποσης.

Μεταξύ των παρτίδων, που έχουν ήδη ανακληθεί, περιλαμβάνεται και η παρτίδα L261/20.06.2011, για την οποία ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε σήμερα, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, ανεξαρτήτως παρτίδας, ημερομηνίας παραγωγής ή ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, να μη το χρησιμοποιήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα