«Έφυγε» η Κάκια Παναγιώτου

Σε ηλικία90 ετών έφυγε από τη ζωή ηηθοποιός Κάκια Παναγιώτου, μια από τιςσημαντικότερες εκπροσώπους της αρχαίαςτραγωδίας. Η Κάκια Παναγιώτου, υπήρξε ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρουγια πάνω από τρεις δεκαετίες αλλά καιπρωταγωνίστρια στα δράματα τουΝίκου Φώσκολου, του Γιάννη Δαλιανίδηκαι του Ντίνου Δημόπουλου, η Κάκια Παναγιώτουγεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 και φοίτησεστη Δραματική Σχολή του ΕθνικούΘεάτρου. 'νθρωπος χαμηλών τόνων, συνήθιζενα μένει μακριά από τα

φώτα τηςδημοσιότητας.


Πρωτοεμφανίσθηκεστη θεατρική σκηνή το 1945 με το θίασο«Αυλαία» στο θέατρο «Κοτοπούλη»και το 1948 προσλήφθηκε στο Εθνικό Θέατροως κορυφαία στο χορό αρχαίουδράματος.

Ακολούθησανσυνεργασίες με το ελεύθερο θέατρο καιτο θέατρο «Κοτοπούλη», έως το 1953, οπότεεπέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο, του οποίουυπήρξε βασικό στέλεχος έωςτο 1986.

Μέσα σε αυτάτα 33 χρόνια ερμήνευσε 93 σημαντικούςρόλους του κλασικού και σύγχρονουρεπερτορίου («Ο Βασιλιάς και ο σκύλος»,«Βασιλιάς Ληρ», «Οθέλλος», «Ριχάρδος Γ'»,«Αντώνιος και Κλεοπάτρα», «Γέρμα»,«Χριστός Πάσχων»,κ.α.), ενώ ιδιαίτεροενδιαφέρον παρουσιάζει η συμμετοχή τηςστο χώρο της αρχαίας τραγωδίας:«Οιδίπους επί Κολωνώ» (Ισμήνη),«Ηλέκτρα»(Κλυταιμνήστρα), «Πέρσες» ('Αττοσα),«Τρωάδες»(Ανδρομάχη), «Ελένη» (Θεονόη),«Μήδεια» (Τροφός), «Αίας»(Αθηνά),«Φοίνισσαι» (Αντιγόνη) κ.α.

Στον κινηματογράφοπρωτοεμφανίστηκε το 1954 με την ταινίατου Αλέκου Σακελλάριου,«Θανασάκης ο πολιτευόμενος». Ακολούθησαν:«Ραντεβού στη Βενετία» του ΝτίμηΔαδήρα (1960), «Οι γενναίοι του Βορρά» και«Ένας τρελός γλεντζές» του Κώστα Καραγιάννη(1970), «Αγάπη για πάντα» του ΒασίληΓεωργιάδη (1969), «Αυτοί που μίλησανμε το θάνατο» του Γιάννη Δαλιανίδη(1970), «Μια γυναίκα στην αντίσταση»του Ντίνου Δημόπουλου (1970), «ΥπολοχαγόςΝατάσα» του Νίκου Φώσκολου (1970), «ΜαντώΜαυρογένους» του Κώστα Καραγιάννη(1971), «Χρόνια της οργής» του ΧρήστουΚυριακόπουλου (1973), «'γρια νιάτα» τουΝίκου Φώσκολου (1982), «Η πόλη ποτέ δενκοιμάται» του Ανδρέα Τσιλιφώνη(1984),«Πολίτικη κουζίνα» του ΤάσουΜπουλμέτη(2003) κ.α.

Το 1974 η ΚάκιαΠαναγιώτου άρχισε να εμφανίζεται στηντηλεόραση στο «Κεκλεισμένωντων θυρών» του Κ. Λυχναρά. Με τον ίδιοσκηνοθέτη συνεργάστηκε και στις«Σκοτεινές δυνάμεις» και στη «Λεηλασίαμιας ζωής». Έπαιξε, επίσης, στις τηλεοπτικέςσειρές: « Τερέζα Βάρμ Δακόστα», «Ταξίδι»,«Κόντρα στο άνεμο», «Λάουρα»,«Στην αντίπερα όχθη», «'γνωστος» , «Μάναείναι μόνο μία».

Η τελευταίατης εμφάνιση ήταν το 2007-2008 στη σειρά τουΧάρη Ρώμα «ΔεληγιάννειοΠαρθεναγωγείο» όπου ήταν η αφηγήτριατων γεγονότων της ιστορίας. Η κηδεία τηςθα γίνει αύριο, στις 5.30 μμ, στο ΝεκροταφείοΧαλανδρίου.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα