Εγκώμια Σαρκοζί για Ομπάμα

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εγκωμίασε σήμερα τον Αμερικανό ομόλογό του, επειδή επί της προεδρίας του "οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εκ νέου αγαπητές και σεβαστές" από τη διεθνή κοινότητα.

"Κύριε Πρόεδρε, εδώ στη Γαλλία, για εμάς, δεν είστε μόνον ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά είστε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με ό,τι αυτό εκφράζει σε ελπίδα για τον πλανήτη, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και πάλι αγαπητές και σεβαστές παντού".

Υπενθυμίζεται

ότι η Γαλλία είχε πολύ επικρίνει επίσημα τον πόλεμο στο Ιράκ, που είχε αποφασίσει ο προκάτοχος του Ομπάμα στην αμερικανική προεδρία, Τζορτζ Μπους ο νεότερος.

Συγχρόνως, ο πρόεδρος Σαρκοζί απέτισε φόρο τιμής στους αμερικανούς στρατιώτες, που πολέμησαν στο πλευρό της Γαλλίας κατά τους Α' και Β' Παγκοσμίους πολέμους, αλλά και στο δυναμικό "πνεύμα της Ανεξαρτησίας", που στη διάρκεια του 18ου αιώνα απάλλαξε αμερικανικές Πολιτείες από τον πολιτικό έλεγχο της Βρετανίας. "Με αίμα σφυρηλατήθηκαν οι δεσμοί μεταξύ μας και η φιλία μας είναι, πλέον, άφθαρτη και αδιάλειπτη", τόνισε.

"Χάρη σε όσα πράξαμε ο ένας για τον άλλο, σήμερα βρισκόμαστε εδώ κάτω από δημοκρατικές συνθήκες, από το γαλλικό Διαφωτισμό εμπνεύστηκαν οι άποικοι" και αποτίναξαν το βρετανικό ζυγό, σημείωσε ο πρόεδρος Σαρκοζί. "Για την αμερικανική και τη γαλλική κοινωνία", κατέληξε, "το δικαίωμα στη διαφορά είναι η δύναμη μας, χάρη στην οποία ο Ομπάμα και ο Σαρκοζί μπορούν να φθάσουν στο ύπατο αξίωμα. Και οι δύο μας έχουμε αναγορεύσει την αναζήτηση της ευτυχίας, την ελευθερία, τη ζωή σε κορυφαίες αξίες", κάτι που "μάς παραπέμπει άλλωστε στο διαχρονικό γαλλικό τρίπτυχο: Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη".

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναχώρησε απόψε από τη Γαλλία με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, από το αεροδρόμιο της Νίκαιας-Κυανής ακτής και αναμένεται στην Ουάσιγκτον το βράδυ, ώρα ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Πριν από την αναχώρησή του, ο Ομπάμα εξέφρασε μια επιφυλακτική ικανοποίηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνοντας σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου ότι "είναι σε θέση να αντιμετωπίσει" την κρίση του χρέους της, θέμα που κυριάρχησε στην ατζέντα της G20 στις Κάννες.

"Μετά από δύο ημέρες συνομιλιών, μπορώ να πω ότι μαζευτήκαμε εδώ και σημειώσαμε σημαντική πρόοδο για να θέσουμε τις οικονομίες μας σε πιο γερές βάσεις", διαβεβαίωσε.

Ο Ομπάμα επωφελήθηκε της παρουσίας του στη Γαλλία για να έχει πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Αργεντινής, αντίστοιχα, Νικολά Σαρκοζί και Κριστίνα Κίρτσνερ, καθώς και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα