«Είμαι θλιμμένος για την Τουρκία»

Ο διάσημος τούρκος πιανίστας Φαζίλ Σάι δήλωσε "θλιμμένος" και ανήσυχος για την ελευθερία της έκφρασης στη χώρα του μετά την καταδίκη του σήμερα σε φυλάκιση δέκα μηνών με αναστολή επειδή δημοσίευσε στο Twitter σχόλια εναντίον των μουσουλμάνων που θεωρήθηκαν προκλητικά.

"Είμαι πολύθλιμμένος απ' αυτή την απόφαση της δικαιοσύνης που εκδόθηκε στο όνομα της χώρας μου. Είναι μια απογοήτευση για μένα από την άποψη της ελευθερίας της έκφρασης", αναφέρει ο καλλιτέχνης σε ανακοίνωση την οποίαδημοσιοποίησε μέσω της ιστοσελίδας του στο Facebook.

"Περισσότεροαπ'

ό,τι για το πρόσωπό μου, η καταδίκη αυτή, τη στιγμή που δεν έχω διαπράξει κανένα έγκλημα, είναι ανησυχητική για την ελευθερία των πεποιθήσεων και της έκφρασης στην Τουρκία", συνέχισε.

ΟΦαζίλ Σάι κρίθηκε ένοχος για "προσβολή των θρησκευτικών αξιών ενός μέρους του πληθυσμού" από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης και σε περίπτωση υποτροπής σε διάστημα πέντε ετών θα πρέπει να εκτίσει την ποινή που του επιβλήθηκε.

Ο 43χρονος πιανίστας κατηγορούνταν ότι έστειλε μέσω Twitter μηνύματα όπως:"Δεν ξέρω αν το έχετε παρατηρήσει, αλλά όταν βλέπεις έναν πανάσχημο, έναν μέτριο, έναν κλέφτη, έναν γελοίο, είναι πάντα ισλαμιστής".

Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν τρεις ιδιώτες που θεώρησαν ότι προσβάλλονται από τις καταχωρίσεις του πιανίστα στα κοινωνικά δίκτυα.

Κάθετααντίθετος στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση που κυβερνά την Τουρκία από το 2002, ο Φαζίλ Σάι είχε κατηγορήσει μετά την πρώτη ακροαματική συνεδρίαση, τον Οκτώβριο, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι ήταν αυτό που ξεκίνησε τις διώξεις εναντίον του.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα