«Είμαι υπεύθυνος για όλα, δεν κρύβομαι»

«Εγώ είμαι υπεύθυνος για όλα, δεν κρύβομαι, είμαι εδώ και πρέπει να αναλάβω την ευθύνη» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας και πρόεδρος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) Ζόραν Μιλάνοβιτς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των χθεσινών δημοτικών εκλογών.

Ο κ. Μιλάνοβιτς τόνισε οι καιροί είναι δύσκολοι και οι άνθρωποι νευρικοί, απαθείς και δεν έχουν πολύ υπομονή να περιμένουν αλλαγή προς το καλύτερο.

Για τα αποτελέσματα των εκλογών είπε ότι, βλέποντας την ισορροπία δυνάμεων, η κατάσταση είναι σχεδόν ίδια, όπως πριν από τέσσερα χρόνια,

όσον αφορά τις επαρχίες και τις πόλεις.

«Φυσικά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αλλαγές, στις μεγάλες πόλεις το SDP είναι μόνο του η ισχυρότερη δύναμη, αλλά δεν μπορώ να είμαι υπερβολικά ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα» υποστήριξε ο αρχηγός του SPD στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάγκρεμπ.

Από τα εκλογικά αποτελέσματα στο Ζάγκρεμπ, οι προσδοκίες ήταν μεγαλύτερες, αναγνώρισε ο κ. Μιλάνοβιτς, προσθέτοντας ότι στο Ζάγρεμπ ήδη τέσσερα χρόνια δρα μια πελατειακή ομάδα που δεν διοικεί την πόλη με ευρωπαϊκό τρόπο κι αν οι πολίτες δεν το αναγνωρίζουν, τότε, όπως είπε, ας επιλέξουν όποιον θέλουν.

Το γεγονός ότι το ψηφοδέλτιο SDP είναι το πιο ισχυρό στο δημοτικό συμβούλιο στο δήμο του Ζάγκρεμπ δεν είναι από μόνο του ικανοποιητικό, επειδή είχαμε μεγαλύτερες προσδοκίες, παραδέχθηκε ο κ. Μιλάνοβιτς.

«Συνέβη στον πρώτο γύρο να έχει σημαντικό προβάδισμα ο υποψήφιος που ήταν κάποτε μέλος του SDP μέχρι που διαγράφηκε και είναι γνωστό γιατί διαγράφηκε, αλλά αν αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε, θα το πληρώσουμε» είπε κ. Μιλάνοβιτς, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο δήμαρχος της κροατικής πρωτεύουσας Μίλαν Μπάντιτς προηγείται με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα.

Ο επί τέσσερις θητείες δήμαρχος του Ζάγκρεμπ ήταν κορυφαίο στέλεχος του SDP και ένας από τους κύριους αντιπάλους του νυν αρχηγού του κόμματος. Το Νοέμβριο του 2009 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας, παραβιάζοντας τους κανονισμούς του κόμματος, κάτι που οδήγησε στη διαγραφή του. Στις προεδρικές εκλογές του 2010 έχασε από τον νυν πρόεδρο, υποψήφιο του SDP, Ίβο Γιοσίποβιτς.

Ο κ. Μιλάνοβιτς είπε ότι ο υποψήφιος του SDP για το δημαρχιακό θώκο του Ζάγκρεμπ Ράικο Όστογιτς είναι ασύγκριτα «καλύτερος, ευφυέστερος, πιο μορφωμένος και πιο έντιμος» και αναφερόμενος στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών σημείωσε ότι δεν τρέφει αυταπάτες και ότι θα είναι πολύ δύσκολος.

Ο αρχηγός του SDP εκτίμησε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι πολίτες επέλεξαν τους χειρότερους, αλλά υποστήριξε ότι αυτό είναι δημοκρατία.

Συγχαίροντας όσους κέρδισαν στον πρώτο γύρο, ευχήθηκε έντιμο και δίκαιο αγώνα σε όσους θα συμμετάσχουν στο δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών.

«Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να επιλέγουν τους χειρότερους. Θα το σεβαστώ ως πρωθυπουργός και σύμφωνα με τους νόμους τίποτα δεν πρόκειται να σταματήσει, εμείς συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις και προχωράμε εμπρός» υπογράμμισε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα