Εγκώμια για τον Κ. Καραμανλή

«Τοέργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ζεικαι μας εμπνέει και οφείλουμε όχι μόνοσεβασμό αλλά να γίνουμε συνεχιστέςτου», τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώνταςσε εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής,για την επέτειο των 15 χρόνων από τοθάνατο του ιδρυτή της ΝΔ στο Μέγαρο Μουσικής.

«ΟΚωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξεριζοσπαστικός στον συντηρητισμό του»τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ καιεπεσήμανε ότι από έναν ιδεολογικό καιπολιτικό αντίπαλο του διαμετρήματοςτου έχουμε ακόμη και εμείς οι αριστεροίνα αντλήσουμε

πολύ χρήσιμα πολιτικάμηνύματα.

Σαμαράς: «Το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ζει και μας εμπνέει»

Σύσσωμη η πολιτειακή, πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας παραβρέθηκε στην εκδήλωση «Κωνσταντίνος Καραμανλής τότε και τώρα» του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του, με αφορμή την συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων από τον θάνατό του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της συμπολίτευσης Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Γιώργος Παπανδρέου και Παναγιώτης Πικραμμένος, έδωσαν το παρών στην πρώτη σειρά των καθισμάτων.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέφερε ότι το έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή ζει και μας εμπνέει και εμάς που είμαστε οι κληρονόμοι του και εκείνους που είναι οι επίγονοι όσων των πολέμησαν. «Οφείλουμε να γίνουμε συνεχιστές του έργου του και να αντιληφθούμε τις αρχές και τις αξίες του και να πάμε πιο πέρα την κληρονομιά του». Αναφερόμενος στο έργο του Κωνσταντίνου Καραμανλή επισήμανε ότι «έκανε υπερβάσεις και άλματα. Ήταν άνθρωπος του δυτικού πολιτισμού που δεν παρασύρθηκε σε τριτοκοσμικά μονοπάτια. Ήταν ο αρχιτέκτονας της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και έριχνε γέφυρες σε ανατολή και Δύση. Ήξερε τα όρια της χώρας και δεν έκανε επικοινωνιακά παιχνίδια. Είχε πάντα πυξίδα το εθνικό συμφέρον, είχε όραμα για την χώρα και έβλεπε μπροστά. Κατάλαβε ότι η θέση της χώρας είναι στην Ευρώπη όταν άλλοι φώναζαν συνθήματα. Αγκάλιασε όλες τις παρατάξεις, τις νομιμοποίησε αλλά δεν έπαψε να στηλιτεύει τα σφάλματά τους. Δεν προσπάθησε να το παίξει ψευτοπροοδευτικός. Ήταν πραγματικά προοδευτικός και μπροστά από την εποχή του. Ήταν καλός καπετάνιος γιατί οδηγούσε με σταθερό χέρι. Ήταν ηγέτης γιατί τους αγκάλιαζε όλους. Στην πρώτη του περίοδο είχε προτεραιότητα την Ανάπτυξη, στην δεύτερη είχε την εμπέδωση της δημοκρατίας. Περιφρονούσε τα ψευτοκουλτουριάρικα φτιασιδώματα και απεχθανόταν τον λαϊκισμό. Συνδύασε στοιχεία από τον Ατλαντισμό του Αντενάουερ και του Ντε Γκολ, συγκρούστηκε κάποιες φορές, αλλά δεν απομόνωσε ποτέ την χώρα. Αποκατάστησε και θεμελίωσε τον κοινοβουλευτισμό. Ήταν ο δωρικός και αυστηρός ηγέτης που όμως δάκρυσε για την Μακεδονία».

Κάνοντας και τους συσχετισμούς με το παρόν, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «όσο περισσότερες τολμηρές μεταρρυθμίσεις κάνουμε, όσο περισσότερα ανοίγματα κάνουμε στον διεθνή περίγυρο, τόσο περισσότερο σεβόμαστε την κληρονομιά του. Εμείς τιμούμε την κληρονομιά του όταν κρατούμε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν κάποιοι μας είχαν τελειωμένους, όταν εφαρμόζουμε τον νόμο όταν προσπαθούμε να πιάσουμε τους στόχους μας για την δημοσιονομική προσαρμογή, όταν άλλοι τον σέβονται μόνο στα λόγια».

Ο κ. Σαμαράς κατά την είσοδό του στο Μέγαρο Μουσικής όπου έγινε η εκδήλωση, αντάλλαξε χειραψία με τον Κώστα Μητσοτάκη ο οποίος είχε έλθει νωρίτερα, συνοδευόμενος από την κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Αλέξης Τσίπρας σηκώθηκε από την θέση του και πήγε και χαιρέτισε τον πρωθυπουργό, που καθόταν μερικά καθίσματα μακρύτερα μαζί με την σύζυγό του Γεωργία. Ο πρωθυπουργός είχε και σύντομη ομιλία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Τσίπρας: «Ξεχωριστήπροσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας ο Καραμανλής»

Τηνσυνεισφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλήστην θεμελίωση της δημοκρατίας στηνΕλλάδα μετά την δικτατορία υπογράμμισεο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας,μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του ΙδρύματοςΚ. Καραμανλής.

Κατά τον πρόεδρο τουΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Καραμανλής ήταν μια «ξεχωριστήπροσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας»και υπενθύμισε και μια αναφορά τουΧαρίλαου Φλωράκη που είχε χαρακτηρίσειτον εν ζωή τότε Κωνσταντίνο Καραμανλή,ως ένα σημαντικό ηγέτη της τάξης του.

Με μια σύντομη αλλάπεριεκτική αναφορά στην ιστορία, τηνπαρουσία και τη δράση του ιδρυτή της ΝΔο κ. Τσίπρας είπε ότι ο Κ. Καραμανλήςήταν ο πολιτικός εκείνος που κατάφερεμια σπάνια πολιτική και προσωπικήυπέρβαση. Κατάφερε να υπερβεί τα ασφυκτικάόρια που είχαν επιβάλει τόσο στη χώραόσο και στην παράταξή του, ο εμφύλιοςκαι οι ξένοι προστάτες. Το καθεστώς τουδιαχωρισμού των Ελλήνων σε εθνικόφρονεςκαι μη. Τις πρακτικές των διωγμών, τηςαστυνομικής ασυδοσίας και της κατάστασηςπολιορκίας, που χαρακτήριζαν την Ελλάδαμέχρι το 1974. Με αποκορύφωμα, βέβαια, τηνεφτάχρονη δικτατορία.

Στο πλαίσιο αυτό, οπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισε πλήρωςτην δράση του Κ. Καραμανλή πριν τηνδικτατορία και τον τρόπο που κυβέρνησετη χώρα τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης,ανέλυσε δηλαδή την υπέρβαση που έκανε,υπό την οπτική της Αριστεράς. Ο κ. Τσίπραςείπε χαρακτηριστικά ότι η υπέρβασηαυτή, με τεράστια σημασία για τη δημοκρατίακαι τη χώρα, αποτέλεσε μια γενναίαεπιλογή, αφού ο ίδιος ήταν ο ηγέτης πουαναδείχτηκε μέσα σε κείνο το μετεμφυλιακόπολιτικό, κοινωνικό και δημοκρατικόημίφως. «Αυτήν την υπέρβαση οφείλουμεόλες οι πολιτικές δυνάμεις να τηδιαφυλάξουμε και να μην λησμονούμε ότιήταν ο ίδιος άνθρωπος που υπήρξε επίσειρά ετών το ισχυρό πρόσωπο ενόςαυταρχικού καθεστώτος, που είχεοικοδομηθεί μέσα σε διεθνείς καιεσωτερικές συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε»είπε.

Για τον μεταπολιτευτικόΚαραμανλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι επεδίωξεκαι κατάφερε να διευρύνει τα όρια τηςπαράταξής του. Αφουγκράστηκε τις νέεςδημοκρατικές ανάγκες και κυρίως τηνιστορική ανάγκη να οικοδομηθεί στη χώραμια σταθερή δημοκρατική νομιμότητα,που θα προστατεύει τα στοιχειώδηδικαιώματα, θα περιορίζει στο ελάχιστοτους πολιτικούς διαχωρισμούς και θαδιασφαλίζει την ομαλή εναλλαγή στηνεξουσία.

Από αυτή την άποψη,πρόσθεσε, δεν συνέβαλε μόνο αποφασιστικάνα ξεπεραστούν πρακτικές και λογικέςάλλων εποχών, που και ο ίδιος είχευπηρετήσει και μάλιστα πρωταγωνιστικά.Αλλά ξεπέρασε με μια έννοια και τον ίδιοτον εαυτό του. «Κι αυτό είναι, πιστεύω,που καθιστά την προσωπικότητά τουξεχωριστή, ακόμα και για τους αντιπάλουςτου» τόνισε.

Μια ακόμη προσφορά τουΚ. Καραμανλή στη χώρα ήταν, σύμφωνα μετον κ. Τσίπρα, ότι κατάφερε, να ξεπεράσει,σε ορισμένα σημεία, τα όρια της ιδεολογίαςτου. Ότι συνέβαλλε μαζί με τους ηγέτεςτων άλλων παρατάξεων στην εμπέδωση τηςκουλτούρας της ομαλής δημοκρατικήςεναλλαγής. Μια κουλτούρα που πρέπειόλοι να διαφυλάξουμε. Μέσα σ' αυτό τοπλαίσιο, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,δεν υπήρξε ποτέ παθητικός αποδέκτηςεντολών, ούτε παρατηρητής των συσχετισμών.Διέθετε αξιόλογα πολιτικά προσόντα,χαρακτήρα, προσωπικότητα, κι αυτό πουλέμε «πολιτικό τσαγανό».

Υπό το πρίσμα αυτό, είπεο κ. Τσίπρας, επειδή ο Καραμανλής είναιπολιτικός που αντιλαμβάνεται τις ανάγκεςτου καιρού του, η δομή της μεταπολιτευτικήςδημοκρατίας μετά το 1974 φέρει έντονα τησφραγίδα του, στο μέτρο που επιδίωξήτου ήταν η θεσμική εξισορρόπηση τωνκοινωνικών και πολιτικών αντιθέσεωνκαι όχι η υποταγή της πολιτικής σταοργανωμένα και συμπαγή οικονομικάσυμφέροντα, ούτε βέβαια η διαιώνιση τηςδιχόνοιας του ελληνικού λαού.

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπραςεκμυστηρεύτηκε έναν προσωπικό τουσυλλογισμό. Όπως είπε «είναι ώρες πουσκέφτομαι, ειδικά τούτες τις πρωτόγνωρεςστιγμές που περνά η χώρα, αν ήταν παρόντεςμεγάλοι πολιτικοί ηγέτες όπως οΚωνσταντίνος Καραμανλής, ο ΑνδρέαςΠαπανδρέου, ο Χαρίλαος Φλωράκης, για νααναφερθώ μόνο στις προσωπικότητες τηςμεταπολίτευσης, πως άραγε θα αντιδρούσαν;Πολύ πιθανόν, λοιπόν, αν ο ΚωνσταντίνοςΚαραμανλής ήταν σήμερα παρών, να σχολίαζεμε τα γνωστά σε όλους... γαλλικά του,πολλές πλευρές της σημερινής ευρωπαϊκήςκαι ελληνικής πραγματικότητας».

Βενιζέλος: «Ιστορική καταξίωση του έργου του Κ. Καραμανλή».

Τη βεβαιότητά του ότι «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα μας έλεγε σήμερα ότι είναι κοινή υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να διασφαλίσουμε ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης και πολιτικού πολιτισμού ως μιας από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της πατρίδας μας μέσα σε συνθήκες εθνικής ενότητας και κοινωνικής συνοχής», εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην εκδήλωση του ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, για τη συμπλήρωση 15 ετών από τον θάνατό του.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η ολοκληρωμένη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και η οριστική και ασφαλής έξοδος από την κρίση ώστε η Ελλάδα ως κανονικό κράτος να κατακτήσει την αυτοδυναμία και την ουσιαστική ισοτιμία της μέσα στην Ευρώπη, θα είναι και η ιστορική καταξίωση της Μεταπολίτευσης συνολικά, άρα θα είναι και μια καταξίωση του έργου του Κωνσταντίνου Καραμανλή». Επεσήμανε δε ότι μπορεί να υπήρξαν και να υπάρχουν πολλές διαφωνίες στους επιμέρους χειρισμούς, ωστόσο «άλλη στρατηγική επιλογή ούτε υπήρξε ούτε υπάρχει».

Αναφερόμενος στις μεγάλες θυσίες που έκανε ο λαός τα τελευταία τρία χρόνια, τις συχνά «ανυπόφορες» ανατροπές που υφίστανται στη ζωή τους οι Έλληνες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «αν δεν κάναμε την κακή και δύσκολη επιλογή αλλά την φαινομενικά εύκολη και καταστροφική, θα ζούσαμε τώρα στην ‘εποχή των παγετώνων' και θα αναπολούσαμε απλώς το οικονομικό και κοινωνικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι οι τρεις βασικές ιστορικές εξελίξεις που συνδέονται με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, δηλαδή η δημοκρατική μετάβαση του 1974, η οριστική επίλυση του πολιτειακού και η ένταξη στην Ε.Ε., «έχουν προ πολλού και οριστικά καταστεί κοινό εθνικό κτήμα».

Ο κ. Βενιζέλος στάθηκε ιδιαίτερα στο δεύτερο ζήτημα, χαρακτηρίζοντάς το ως «ζήτημα εθνικής αυτογνωσίας» και σημείωσε, αναφορικά με την «επιπόλαια απαξίωση» της Μεταπολίτευσης που πολλοί θεωρούν, όπως είπε, ότι έφτασε στο τέλος της με το ξέσπασμα της τρέχουσας κρίσης, «είναι υποχρέωσή μας απέναντι στην μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια για την περίοδο της Μεταπολίτευσης». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι αυτή η περίοδος, «παρά τις προβλήματα και τις αντιφάσεις και τις υστερήσεις της είναι η καλύτερη και ευτυχέστερη περίοδος της σύγχρονης ιστορίας μας».

Επιπλέον, είπε πως ούτε ο παλαιοκομματικός κρατισμός, ούτε ο συντεχνιασμός, ούτε οι αθέμιτες σχέσεις οικονομίας και πολιτικής, ούτε ο λαϊκισμός μπορούν να μετατρέψουν σε αρνητικό το θετικό ισοζύγιο της Μεταπολίτευσης, στη θεμελίωση της οποίας, όπως τόνισε, ήταν καταλυτικός ο ρόλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. «Σε αυτή τη Μεταπολίτευση», συνέχισε, «πιστώνονται το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα, η εντυπωσιακή σωρευτική ανάπτυξη που άλλαξε ριζικά το επίπεδο ζωής και προσδοκιών, το κοινωνικό κράτος, η βαθιά πίστη στο κράτος δικαίου, η πολυφωνία και η ανεκτικότητα.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Βενιζέλος στον πολιτικό πολιτισμό που εγκαθιδρύθηκε στην περίοδο της Μεταπολίτευσης και στη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε αυτό, αντιπαραβάλλοντας την περίοδο εκείνη με τη σημερινή, όπου, κατά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «η πολιτική διαφωνία μετατρέπεται σε θεσμικό και ηθικό πόλεμο και το δημοκρατικό μέτρο έχει χαθεί».

Ειδικότερα, είπε ότι η περίοδος της Μεταπολίτευσης άλλαξε τον πολιτικό πολιτισμό μας σε σχέση με την προδικτατορική και τη μετεμφυλιακή περίοδο, μας επέτρεψε να διακρίνουμε ανάμεσα στην πολιτική σύγκρουση και την δημοκρατική πολιτική δεοντολογία, κατέστησε εμφανές ότι ο πολιτικός αντίπαλος δεν είναι εσωτερικός εχθρός, κοινωνικά μισητός, ηθικά απαξιωμένος, εθνικά απόβλητος. «Η πατρίδα μας είχε υποστεί έναν κατά κυριολεξία εμφύλιο πόλεμο, μια μακρά μετεμφυλιακή ένταση, μια δικτατορία και δεν είχε ούτε περιθώρια ούτε διάθεση να ζήσει καταστάσεις μετωπικής σύγκρουσης και οιονεί εμφυλίου πολέμου. Στην υπέρβαση αυτή συνέβαλε καθοριστικά Ο κ Καραμανλής», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ασκώντας εμμέσως πλην σαφώς κριτική και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο έχει συχνά κατηγορήσει για «στρατηγική εφόδου», ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «δυστυχώς η κρίση οδήγησε όχι αυτόματα, αλλά κατ' επιλογή ορισμένων σε μια δραματική υποβάθμιση του πολιτικού και δημοκρατικού πολιτισμού» και πως «η στρατηγική της εφόδου στον όνομα μιας αντιμνημονιακής ψευδαίσθησης συνοδεύεται από μια δήθεν ριζοσπαστική αμφισβήτηση της κοινωνικής ευαισθησίας και των κινήτρων εκείνων που σήκωσαν εξαρχής ή από ένα σημείο και μετά, το πολιτικό βάρος των δύσκολων αποφάσεων».

Κουβέλης: «Τεράστια η παρακαταθήκη που άφησε στην πολιτική τάξη της χώρας»

«Ηπαρακαταθήκη που άφησε ο ηγέτης τηςφιλελεύθερης παράταξης στην πολιτικήτάξη της χώρας είναι τεράστια: Για κάθεδημοκρατικό πολιτικό χώρο, για κάθεδημοκρατική ιδεολογία που μετουσιώνεταισε πολιτικό λόγο και πράξη από τουςπολιτικούς φορείς, είναι απαραίτητεςοι ξεκάθαρες απόψεις, ο πολιτικόςπολιτισμός, ο σεβασμός στις θέσεις τουάλλου, η συμφωνία ότι η πολιτική υπηρετείτο γενικό καλό. Αυτό πίστευε σταθεράκαι έκανε πράξη ο Καραμανλής επί 60χρόνια». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος τηςΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης για τον ΚωνσταντίνοΚαραμανλή, στην εκδήλωση για τα 15 χρόνιααπό το θάνατό του πρώην Προέδρου τηςΔημοκρατίας και ιδρυτή της ΝΔ.

Ο Φώτης Κουβέλης πρόσθεσεακόμη: "Αυτή η θέση του Κ. Καραμανλή,είναι αναγκαία για το πολιτικό σύστηματης χώρας μας, το οποίο πάσχει απόποικίλες παθογένειες, η διεξαγωγή ενόςδημόσιου διαλόγου μεταξύ των δημοκρατικώνκομμάτων σχετικά με τα όρια του πολιτικούκαι κομματικού συστήματος, το εύρος τηςπολιτικής παρέμβασης, τον ρόλο τουπολιτικού προσωπικού, τις εναλλακτικέςμορφές πολιτικής και κοινωνικήςπαρέμβασης, τη συστηματική και διεισδυτικήπαρακολούθηση των δυνατοτήτων της ίδιαςτης πολιτικής. Ειδικά σήμερα, ειδικάυπό τις έκτακτες και δραματικέςοικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότιχρειάζεται μια δημόσια συζήτηση για νααπελευθερώσουμε, όπως είπε, το δημόσιοπολιτικό διάλογο από τις πελατειακέςσχέσεις, τη στείρα πολιτική αντιπαράθεσηπου δεν αφορά στην ουσία των προβλημάτωντης κοινωνίας και της χώρας και νακατακτήσουμε την πολιτική αντιπαράθεσημε επιχειρήματα και θέσεις.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡεξήρε με θερμά λόγια το ρόλο τουΚωνσταντίνου Καραμανλή στην αποκατάστασητης Δημοκρατίας και της πολιτικήςομαλότητας μετά την πτώση της δικτατορίας,το όραμα και την πραγματοποίησή του γιαισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας στην τότεΕΟΚ, νυν Ε.Ε., καθώς και στη νομιμοποίησητης κομμουνιστικής Αριστεράς. Καιέκλεισε την ομιλία του με τα λόγια τουηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς, τουΛεωνίδα Κύρκου:

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλήςδίδαξε ένα άλλο ήθος πολιτικού άνδρα.Λιτός και αυστηρός στην ιδιωτική τουζωή, εχθρός της εύκολης ρητορείας καιτης δημαγωγίας, ήξερε πότε έπρεπε νααποχωρήσει και να παραμείνει στη σιωπή.Σφράγισε την πολιτική ζωή του τόπου καιπέρασε στην Ιστορία συνοδευόμενος απότον καθολικό σεβασμό φίλων και αντιπάλων».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
εγκωμια, αλέξης τσίπρας, φώτης κουβέλης, κωστας σημιτης, γιώργος παπανδρέου, ντορα μπακογιαννη, συριζα, σαμαρας, αθηνα, βουλη, τσιπρας, βενιζελος, παπανδρεου, πικραμμενος, γκολ, ελλαδα, δημαρ, δραση, προσφορες, καιρος, ΠΑΣΟΚ, μνήμη, οιονεί, συμμετοχή, απε-μπε, Αντωνης Σαμαρας, μετρο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, τελος του κοσμου, κωστας καραμανλης, αλέξης τσίπρας, φώτης κουβέλης, κουβελης, μνήμη, εξοδος, ηγεσια, ηγετης, ισοτιμια, παιχνιδια, περιοδος, πλαισιο, σημερινη, ανθρωπος, απε, απε-μπε, αφορμη, γαλλικα, γκολ, γεωργια, γιώργος παπανδρέου, δευτερο, δεοντολογια, δομη, εγινε, ειπε, εννοια, εποχη, επρεπε, ετων, ευρωπη, εχθρος, ζωη, ζωης, θετικο, ιδεολογια, ηθικο, ομιλια, λογια, λογο, μεγαρο μουσικης, μητσοτακης, μνεια, μπε, ντορα, παντα, οιονεί, ονομα, ορια, οραμα, ουσια, παμε, πυξιδα, πιστη, προβληματα, πρισμα, ρολο, σεβασμος, συζητηση, συζυγο, σειρα, συμμετοχή, σημιτης, σιωπη, συνθηματα, τρια, φλωρακης, χερι, κωνσταντινος, ωρες, αυστηρος, εφαρμογη, εθνικο, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, κωνσταντινου, κωστας, μπροστα, θεσεις
Τυχαία Θέματα