Έκκληση για διάλογο

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες σε τρεις πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ, μετά τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν το θάνατο περισσοτέρων από 45 ανθρώπων.

Ο Μόρσι έκανε την ανακοίνωση σε τηλεοπτικό του διάγγελμα στο οποίο ανέφερε επίσης ότι απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει στο Πορτ Σάιντ, την Ισμαηλία και το Σουέζ από την Δευτέρα, από τις 9 μ.μ. (19:00 GMT) και έως τις 6 π.μ. (04:00 GMT). Κάλεσε επίσης τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε εθνικό διάλογο από σήμερα
Δευτέρα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κύριου συνασπισμού της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι χαιρετίζει τα βήματα του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι για την αποκατάσταση της ασφάλειας, πρόσθεσε όμως ότι θέλει περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την πρόσκλησή του για διάλογο με κορυφαίους πολιτικούς.

«Φυσικά και αισθανόμαστε ο πρόεδρος δεν κατανοεί το πραγματικό πρόβλημα στην περιοχή το οποίο είναι οι δικές του πολιτικές», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Νταούντ και πρόσθεσε: «Η αποφασή του για την εφαρμογή του νόμου για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν μια σωστή κίνηση με δεδομένα αυτά που συμβαίνον εκεί, δηλαδή ωμή βία και εγκληματικές ενέργειες».

Στο μεταξύ περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στους δρόμους της Ισμαηλίας, λίγο αφότου ο Πρόεδρος Μόρσι κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη αυτή, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα λένε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στην αστυνομία, που λειτουργεί κάτω από τις εντολές του Υπουργείου Εσωτερικών, ευρείες εξουσίες για να συλλαμβάνουν ανθρώπους που θεωρούνται απειλή για την ασφάλεια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα