Εκτεταμμένες ζημιές από τις πλημμύρες

Ώρες αγωνίας στον Έβρο που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς τεράστιες ποσότητες νερού συνεχίζουν να εισέρχονται στην κοίτη του ποταμού από τη Βουλγαρία.

Ήδη έχει εκκενωθεί μερικώς το Ορμένιο, ενώ τα νερά έχουν φτάσει και στα Δίκαια, τα Μαράσια ενλώ έχουν πλημμυρίσει και οι όχθες του Άρδα. Μιλώντας στον Α984 ο γ.γ. πολιτικής προστασίας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Κώστας Χοβαρδάς τόνισε πως ανάλογα με τον όγκο των νερών που θα εισέλθουν θα αποφασιστεί εκκένωση κι άλλων περιοχών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ,

λόγω της συνεχούς αύξησης των ποσοτήτων νερού που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από τη Βουλγαρία, δια του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων 'Αρδα και Τούντζα, είναι βέβαιο ότι τις επόμενες ώρες θα παρατηρηθούν φαινόμενα κατακλυσμού σε όλα σχεδόν τα παρέβρια χωριά, σταδιακά, από βορρά προς Νότο.

Εν τω μεταξύ, οχτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και δύο αγνοούνται στη Βουλγαρία, στα σύνορα με την Ελλάδα, όταν τεχνητό φράγμα κατέρρευσε λόγω υπερχείλισης παραποτάμου του Έβρου.

Στην Τρίπολη, υποχώρησαν τα νερά από το μεγαλύτερο τμήμα του οροπεδίου Μαντινείας και στη Νότια Κυνουρία και άρχισε η καταγραφή των ζημιών στις υποδομές και τις καλλιέργειες από συνεργεία του δήμου Τρίπολης και της περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ολονύχτια προσπάθεια των συνεργείων της πυροσβεστικής, του δήμου και της αντιπεριφέρειας έδωσαν διέξοδο στα νερά και τις πρώτες πρωινές ώρες απεγκλώβισαν τα χωριά Νιοχώρι, Ζευγολατιό, Πέλαγος και Στενό του δήμου Τρίπολης, ενώ κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική οδός Τρίπολης- Άργους λίγο πριν το χωριό Στενό από νερά, αλλά και φερτά υλικά διάσπαρτα στο δρόμο.

Εξάλλου χιλιάδες στρέμματα στον κάμπο της Λαμίας πλημμύρισαν μετά την υπερχείληση του Σπερχειού, φαινόμενο που είχε να παρατηρηθεί για περισσότερο από δέκα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα