Έκθεση για τους Ρωμιούς αρχιτέκτονες της Πόλης

Το αποτύπωμα της ελληνορθόδοξης κοινότητας στο δομημένο περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης επιχειρεί να αναδείξει η έκθεση με τίτλο «Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην Περίοδο του Εκδυτικισμού», παρουσιάζοντας στο ευρύ κοινό 104 διαφορετικά κτίρια 57 αρχιτεκτόνων που έδρασαν στην Κωνσταντινούπολη, από τα μέσα του 19ου έως το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, μέσα από φωτογραφίες και αρχειακό υλικό.

Την έκθεση που φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία,
εγκαινίασε το βράδυ της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης.

«Η έκθεση ξετυλίγει σελίδες της ιστορίας και της μνήμης μας. Στις σημερινές εποχές της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που περνάει όχι μόνο η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι πραγματικά οάσεις για όλους μας, για να γαληνέψουμε λίγο από την καθημερινότητα στην οποία ζούμε, για να αμβλύνουμε λίγο τις διαφορές που έχουμε μεταξύ μας, για να μπορέσουμε να αποκτήσουμε λίγα πάθη, περισσότερα και διαφορετικότερα από αυτά που ζούμε κάθε μέρα», ανέφερε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργος Πεταλωτής.

«Εκδηλώσεις σαν και αυτήν με τέτοιου είδους αναφορές, είναι αυτές που πραγματικά μας οδηγούν στα πνευματικά ενδιαφέροντα της ζωής μας, που μας κάνουν να σκεφτόμαστε την μεγάλη προσφορά του Ελληνισμού, τη μεγάλη προσφορά της πολυπολιτισμικότητας των περιοχών όπου έζησαν και εξακολουθούν να ζουν ακόμη σε μικρότερους αριθμούς βέβαια, Ρωμιοί, Τούρκοι, Οθωμανοί , Αρμένιοι, Εβραίοι. Εύχομαι η έκθεση να ταξιδέψει και αλλού, καθώς αποτελεί μία πηγή χαράς, ζωντάνιας και κυρίως φόρο τιμής στον ίδιο τον πολιτισμό», συνέχισε.

«Η αποτύπωση της ένωσης της Δύσης και της Ανατολής στην αρχιτεκτονική της Πόλης, είναι αυτό που πρέπει να αναδειχθεί για να μας δείξει τον δρόμο στη σημερινή εποχή. Η Δύση και η Ανατολή σμίγει στην Πόλη, στη Θεσσαλονίκη, στη Σμύρνη, στον Πόντο, στη Θράκη, στη Μυτιλήνη, αλλά κυρίως σμίγει μέσα στους δύο λαούς. Στους λαούς που πρέπει να αποτελέσουν τη γέφυρα ο ένας για τον άλλον», τόνισε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χρήστος Σπίρτζης.

«Ιδιαίτερα σήμερα που το αίτημα για δημοκρατία στον αραβικό κόσμο φουντώνει, η Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει την γέφυρα για την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία την γέφυρα για την Ελλάδα στην αναζήτηση νέων αγορών στην Ανατολή, για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης. Η νέα αυτή αρχιτεκτονική στις σχέσεις των δύο λαών μέσα από τις κοινές μας ιστορικές και πολιτιστικές αναφορές πρέπει ν αναδειχθεί και μπορεί να αναδειχθεί μέσα από τέτοιες δράσεις», κατέληξε.

Η έκθεση διοργανώθηκε και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια των εορτασμών της Πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το πρόγραμμα εμπνεύστηκε και ανέλαβε να υλοποιήσει ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ιστανμπούλ 2010- Πολιτιστική Πρωτεύου
Keywords
Τυχαία Θέματα