Εκτίμηση για νέα πυρηνική δοκιμή από Πιονγιάνγκ

Η βορειοκορεατική κυβέρνηση "κατά τους προσεχείς μήνες" θα προβεί σε "νέα πυρηνική δοκιμή, λαμβανομένων υπόψη των πλέον πρόσφατων συμβάντων", κατέθεσαν σήμερα στο αμερικανικό Κογκρέσο δύο εμπειρογνώμονες. Τόνισαν παράλληλα ότι "είναι μάταιο να στηριχτούν όλες οι ελπίδες στο Πεκίνο, για να πειστεί το καθεστώς στην Πιονγιάνγκ να μεταβάλει στάση".

Ο ειδικός του Κέντρου στρατηγικών σπουδών (CSIS) με έδρα την Ουάσινγκτον, Μάικλ Γκριν, κατέθεσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων πολλά στοιχεία

για τις δοκιμές εκτόξευσης πυραύλων, που προηγήθηκαν των ανεπιτυχών εκτοξεύσεων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, που η Πιονγιάνγκ πραγματοποίησε μεταξύ 2006 και 2009.

Η Ουάσινγκτον και σύμμαχοί της εκτιμούν ότι ο βορειοκοραετικός πύραυλος που τελικά κατέπεσε στην Κίτρινη θάλασσα, σε απόσταση σχεδόν 170 χλμ. από τις ακτές της Νότιας Κορέας, ήταν μια απόδειξη των συνεχών προσπαθειών της Πιονγιάνγκ "να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρό της", πραγματοποιώντας έτσι "καλυμμένες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων".

Στην ίδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το πρώην στέλεχος της CIA και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φρέντερικ Φλέιτζ, τόνισε ότι "όταν η Πιονγιάνγκ ετοιμαστεί να χειριστεί την τεράστια απομόνωση, στην οποία θα βρεθεί, αλλά και ετοιμαστεί και από τεχνικής απόψεως, τότε θα κάνει μια πυρηνική δοκιμή". "Το χειρότερο σενάριο, θα είναι η δοκιμή αυτή να είναι πυραυλική, επειδή θα αποτελέσει απειλή για τη Χαβάη, κάποιο σημείο στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, σαφώς για την Ιαπωνία", υπογράμμισε ταυτοχρόνως.

Σήμερα πάντως το Πεκίνο κάλεσε επίσημα τη Βόρεια Κορέα, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην αντιδράσει εκδικητικά στην αμερικανική απόφαση αναστολής της επισιτιστικής βοήθειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα