Ελάχιστοι δημοσιογράφοι στη δίκη του μπάτλερ

Η πρόσβαση στους δημοσιογράφους, κατά την πρώτη ημέρα της δίκης σε βάρος του πρώην μπάτλερ του Πάπα Βενέδικτου, Πάολο Γκαπριέλε, ήταν αυστηρά περιορισμένη.

Μπόρεσαν να εισέλθουν στην αίθουσα, εντός του Βατικανού, μόλις οκτώ ρεπόρτερ, ενώ οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, στο κέντρο τύπου της Αγίας Έδρας, ξεπερνούν τους τετρακόσιους.

Οι οκτώ «βατικανιστές» -όπως λέγονται οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το θρησκευτικό ρεπορτάζ- που έλαβαν την άδεια για να παραβρεθούν στην σημερινή δικάσιμο, δεν μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους μία ηλεκτρονική

συσκευή: απαγορεύθηκαν τόσο τα μαγνητόφωνα, όσο και τα κινητά τηλέφωνα και τα μαγνητόφωνα. Οι αρχές του παπικού κρατιδίου έδωσαν το «ελεύθερο» μόνον σε απλά στυλό και άσπρα χαρτιά.

Ακόμη και στην περίπτωση των στυλό, όμως, αποφασίσθηκε αυστηρότατος έλεγχος, για να διαπιστωθεί μήπως έκρυβαν μικροσκοπικά μικρόφωνα.

Οι μόνες εικόνες που μεταδόθηκαν, επίσης, είναι εκείνες που βιντεοσκόπησε και διέθεσε το «Τηλεοπτικό Κέντρο του Βατικανού».

Σύμφωνα με τους ιταλούς σχολιαστές, η δίκη μπορεί θα ολοκληρωθεί, κατά πως φαίνεται, μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο και η ανώτατη ποινή στην οποία μπορεί να καταδικαστεί ο πρώην μπάτλερ, φθάνει τα τέσσερα χρόνια.

Είναι πολύ πιθανό, όμως, να υπάρξει παρέμβαση του ποντίφηκα, τελικώς, με την οποία να απονεμηθεί χάρη στον Πάολο Γκαμπριέλε, ο οποίος , ούτως ή άλλως, αποκλείεται να ξαναέλθει σε άμεση, επαγγελματική επαφή με τον πνευματικό πατέρα των ρωμαιοκαθολικών.

Παράλληλα, τα μεσημβρινά τηλεοπτικά δελτία, στην Ιταλία, τονίζουν ότι «η υπόθεση είναι σαφώς πολυπλοκότερη, και πίσω από τον Γκαπριέλε, ο οποίος υπέκλεψε και διέθεσε σε τρίτους απόρρητα κείμενα του Πάπα, κρύβεται, πιθανότατα, μια υπόγεια σύγκρουση υψηλόβαθμων καθολικών κληρικών.

Την όλη υπόθεση ερευνά και επιτροπή που απαρτίζεται από τρεις επιφανείς καρδινάλιους. Το πόρισμά της, πρόκειται να παραδοθεί, κατ' αποκλειστικότητα, στον γερμανό ποντίφηκα.

πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα