Ελληνο-καναδική γιορτή

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Καναδά και Ελλάδας, ο πρόεδρος της Γερουσίας του Καναδά Νοέλ Κινσέλα υποδέχτηκε τον πρέσβη της Ελλάδας στον Καναδά Ελευθέριο Αγγελόπουλο και τον βουλευτή Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο, ο οποίος ηγείται της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στην 127η Συνάντηση της Ένωσης Διακοινοβουλευτικών
εκπροσώπων.

Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και του Καναδά απέτισαν φόρο τιμής στο μνημείο του Τζορτζ Φιλέας Βανιέ και της Πολίν Βανιέ, καθώς ο Τζορτζ Βανιέ υπήρξε ο 19ος γενικός Κυβερνήτης του Καναδά και ήταν ο πρώτος Καναδός επίσημος, που επέδωσε διαπιστευτήρια στην Ελληνική κυβέρνηση εν εξορία το 1942 .

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 1942, η κυβέρνηση του Καναδά εν μέσω πολέμου αποφάσισε να ιδρύσει διπλωματικές σχέσεις με τα κράτη της συμμαχίας στο Λονδίνο μέσω ειδικού απεσταλμένου και πληρεξούσιου υπουργού. Ήταν ο ταξίαρχος Τζορτζ Φιλέας Βανιέ, αυτός που διορίστηκε στη θέση αυτή και ήταν ο πρώτος Καναδός που επέδωσε διαπιστευτήρια στην ελληνική κυβέρνηση εν εξορία. Παρότι ο ίδιος μεταφέρθηκε στην Αλγερία συνέχισε να υπηρετεί ως πληρεξούσιος υπουργός του Καναδά για την Ελλάδα, της οποίας η κυβέρνηση είχε μεταφερθεί στο Κάιρο. Στη συνέχεια ο Βανιέ έγινε ο 19ος γενικός Κυβερνήτης του Καναδά.

«Από εκείνες τις ημέρες, η Ελληνοκαναδική φιλία έχει χτισθεί σε στέρεα θεμέλια κοινών αξιών. Και οι δύο χώρες μας έχουν επιδείξει αφοσίωση στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές της Δημοκρατίας» σημείωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας Νοέλ Κινσέλα.

Οι δύο χώρες, εκτός της συμμετοχής σε διεθνείς οργανισμούς, σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο συνεργάζονται μέσω της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και της Ομάδας Ελληνοκαναδικής Φιλίας, η οποία είναι ενεργή από το 1983.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα