ΕΛΠΕ: Θετικά λειτουργικά αποτελέσματα στο β΄ τρίμηνο

Στα 86 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ στο β΄ τρίμηνο του 2012, σημειώνοντας πτώση 7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, με το μέγεθος να επηρεάζεται από ζημιές συναλλαγματικών διαφορών ύψους €46 εκ. λόγω αποτίμησης των δανείων σε δολάρια ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο όμιλος δημοσίευσε θετικά λειτουργικά αποτελέσματα το β’ τρίμηνο, με τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA

να φτάνουν τα 197 εκατ. ευρώ (+36% έναντι Β’ τριμ. 2011), κυρίως λόγω των περιθωρίων διύλισης που κυμάνθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το δ΄ τρίμηνο 2008 (ενδεικτικά περιθώρια FCC Μεσογείου στα 6,6 $/bbl.) καθώς και της θετικής επίπτωσης από τον έλεγχο δαπανών με τα σταθερά κόστη μειωμένα κατά 10%.

Η επίδοση αυτή επετεύχθη σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, με την ελληνική αγορά επηρεασμένη από αυξημένη αβεβαιότητα, επιδεινούμενες συνθήκες ρευστότητας και μειωμένη οικονομική δραστηριότητα, που οδήγησαν σε περεταίρω υποχώρηση της εγχώριας αγοράς καυσίμων κατά 12%. Επιπλέον, κατά το Β’ τρίμηνο, το εμπάργκο στο Ιράν και η ανάγκη για προσαρμογή στις πηγές προμήθειας αργού επιδείνωσαν περαιτέρω το ήδη δύσκολο περιβάλλον.
Η πρόσκαιρη μείωση των τιμών αργού οδήγησε σε υψηλές ζημιές αποτίμησης αποθεμάτων που, σε συνδυασμό με άλλα μη λειτουργικά αποτελέσματα, επηρέασαν αρνητικά τα δημοσιευμένα αποτελέσματα κατά 142 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε καθαρές ζημιές 28 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών ύψους 60 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο του 2011).

Η μείωση στο κεφάλαιο κίνησης οδήγησε σε υποχώρηση του Καθαρού Δανεισμού σε σχέση με το Α’ τρίμηνο 2012 στα €1,8 δισ και το δείκτη μόχλευσης Δανεισμού / Απασχολούμενων Κεφαλαίων στο 43%.

Η διαδικασία εκκίνησης του διυλιστηρίου Ελευσίνας ολοκληρώνεται και οι πρώτες πωλήσεις προϊόντων από το νέο διυλιστήριο έχουν προγραμματιστεί για αρχές Σεπτεμβρίου.

Η αναχρηματοδότηση πιστωτικών γραμμών που λήγουν στο Δ’ τριμ. 2012 και Α’ τριμ. 2013 βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Σημαντικό μέρος του δανείου θα προέλθει από ελληνικές και ξένες τράπεζες που έχουν αναλάβει ρόλο διοργανωτή (MLA).

Ο Όμιλος συμμετείχε στη διαδικασία για την απόκτηση αδειών Έρευνας Υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο και στα Ιωάννινα, ηγούμενος κοινοπραξίας με τις εταιρείες Melrose Resources και Edison, με τον κάθε εταίρο να συμμετέχει με ποσοστό 33,3%.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, σχολίασε:

Keywords
Τυχαία Θέματα