Εμμένει στην παραίτηση Άσαντ η αντιπολίτευση

Ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν σήμερα ότι δεν θα δεχτούν το σχέδιο μεταβίβασης της εξουσίας που έχει προτείνει ο κοινός διεθνής μεσολαβητής του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Άναν αν δεν προβλέπει με σαφήνεια την παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πριν από τον σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Ηνωμένων Εθνών, η πρόταση
του Άναν που στοχεύει στον τερματισμό της συνεχιζόμενης αιματοχυσίας στην Συρία δεν θέτει ως όρο την παραίτηση του Άσαντ παρότι αναφέρει ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν μπορεί να περιλαμβάνει πρόσωπα που θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα της χώρας.

«Η πρόταση παραμένει ασαφής σε εμάς αλλά μπορώ να σας πω ότι αν δεν αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο Άσαντ πρέπει να παραιτηθεί, αυτό δεν θα το δεχτούμε», είπε ο Σαμίρ Νάσαρ, εκτελεστικό μέλος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά της η Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι οι πολυμερείς συνομιλίες σε σχέση με το σχέδιο διαμεσολάβησης του Άναν θα πρέπει να έχουν ως στόχο την επίτευξη εκεχειρίας και να μην προκαθορίζουν την μορφή μιας πιθανής κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

«Η διεθνής σύνοδος στην Γενεύη έχει ως στόχο την στήριξη του σχεδίου Άναν και θα πρέπει να θέτει τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό της βίας και την έναρξη ενός παν-συριακού εθνικού διαλόγου, όχι να προκαθορίζει το περιεχόμενο αυτού του διαλόγου», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην διάρκεια ενημέρωσης.

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη ότι θα ήταν λάθος να μην περιληφθεί το Ιράν στις συνομιλίες για την Συρία που θα διεξαχθούν στην Γενεύη το Σάββατο.

Ο Άναν πρότεινε τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στην Συρία με την συμμετοχή της αντιπολίτευσης, δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες στην Γενεύη, ενόψει της συνόδου με την συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και της ΕΕ.

Το νέο σχέδιο του Άναν θα συζητηθεί από τα μέλη της αποκαλούμενης Ομάδας Δράσης για την Συρία, που θα συναντηθεί το Σάββατο στα Ηνωμένα Έθνη στην Γενεύη με στόχο την έγκριση του σχεδίου.

Στην σύνοδο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ, του Ιράκ, του Κουβέιτ και του Κατάρ καθώς και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα