Ενδιαφέρουσες συνεργασίες

Με τις ταινίες «Οι περιπέτειες του Βιλάρ» (1924) του Ζόζεφ Χεπ και «Ο Μάγος της Αθήνας» (1931) του Αχιλλέα Μαδρά θα συμμετάσχει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στο 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Κυτταρικής νιτρίνης (XV Nitrate Film Festival) από τις 6 έως τις 13 Ιουνίου στο Βελιγράδι.

Άλλωστε πρόσφατα η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συμμετείχε στο 69ο συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Κινηματογραφικών Αρχείων που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη 21-27 Απριλίου στους νέους χώρους
της Filmoteca Catalunya.

Στη διάρκεια του συνεδρίου οι εκπρόσωποι της Ταινιοθήκης δέχθηκαν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις συνεργασίας από Ταινιοθήκες και Φεστιβάλ του εξωτερικού, με σκοπό την προβολή και στήριξη του ελληνικού κινηματογράφου. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
-Αφιέρωμα στα κλασικά αριστουργήματα, αλλά και το σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου και Ήχου, Καμπέρα-Αυστραλίας (National Film and Sound Archive-Canberra).
-Αφιέρωμα στο ΝΕΚ σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Μπολόνια (Cineteca di Bologna).
-Αναδρομικό αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου/ Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Τόκυο (National Film Center / National Museum of Modern Art, Tokyo).
-Προβολή αποκατεστημένων ταινιών από το αρχείο της ΤΤΕ στο πλαίσιο του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αποκατεστημένων Ταινιών που διοργανώνει το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MOMA) τον Οκτώβριο του 2013.

Επίσης, ενδιαφέρον για την διοργάνωση αφιερωμάτων στον ελληνικό κινηματογράφο εξέφρασαν και η Ταινιοθήκη της Πολωνίας (Filmoteka Narodowa), καθώς και η Ταινιοθήκη της Τσεχίας (Narodni Filmovy Archiv).

Την Ταινιοθήκη εκπροσώπησε η γγ του ΔΣ Μαρία Κομνηνού και συμμετείχε και η υπεύθυνη προγραμματισμού Φαίδρα Παπαδοπούλου.
Keywords
Τυχαία Θέματα