Ενημέρωση για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη

Υπάρχουν προβλήματα με τη διαθεσιμότητα των πυροσβεστικών αεροσκαφών, στις επιχείρησης αεροπυρόσβεσης.
Η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών επηρεάζεται από τις βλάβες που παρουσιάζουν λόγω χρήσης και παλαιότητας των αεροσκαφών, καθώς και από τις εργασίες συντήρησης, που καθυστερούν επειδή υπάρχουν ελλείψεις σε ανταλλακτικά, που οφείλονται στις περικοπές του προϋπολογισμού του ΥΠΕΘΑ.

Σήμερα, η κατάσταση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών έχει ως εξής:

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει συνολικά δεκατρία (13) αεροσκάφη CL-215. Από αυτά, είναι διαθέσιμα μόνο δέκα (10), τα υπόλοιπα
τρία επισκευάζονται. Τα αεροσκάφη αυτά είναι παμπάλαια τα έχουμε αγοράσει από το 1979 και από τα 10 διαθέσιμα, μπορούν να απογειωθούν μόνο εφόσον η θερμοκρασία εδάφους δεν υπερβαίνει τους 38ο βαθμούς Κελσίου.

Πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά πυροσβεστικά αεροσκάφη είναι τα CL-415.

Η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει συνολικά οκτώ (8) αεροσκάφη CL-415. Από αυτά, είναι διαθέσιμα μόνο έξι (6), τα υπόλοιπα δύο επισκευάζονται. Τον Φεβρουάριο του 1999 πήραμε τα πρώτα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου CL-415.

Επίσης , η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει και 21 μικρά και παλιά πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου PZL, που έχουν όμως , περιορισμένες δυνατότερες αεροπυρόσβεσης.

Άρα, αποτελεσματική αεροπυρόσβεση μπορεί να γίνει από τα 6 νεότερα πυροσβεστικά αεροσκάφη τα CL-415.

Και επιπλέον τα πυροσβεστικά αεροσκάφη , είναι διασκορπισμένα σε διάφορα αεροδρόμια της Χώρας, όπως στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, της Ν. Αγχιάλου, της Ανδραβίδας, στην Αεροπορική Βάση Ακτίου, της Καλαμάτας και στα Αεροδρόμια της Κεφαλονιάς και Μυτιλήνης.

Ειδικά για τις ανάγκες αερο-δασοπυρόσβεσης της Αττικής, της Βοιωτίας, της Κορινθίας, της Αρκαδίας, της Αχαΐας και της Εύβοιας, διατίθενται 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη, που βρίσκονται στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας.
Keywords
Τυχαία Θέματα