Έντονες αντιδράσεις

Σύσσωμος ο κόσμος του βιβλίου κατά της πρότασης, περί κατάργησης του νόμου για την ενιαία τιμή του βιβλίου που έρχεται αύριο προς συζήτηση στη Βουλή.

Την πρόταση προς το Ελληνικό υπουργείο Ανάπτυξης έκανε ο ΟΟΣΑ, η διεθνής αυτή οικονομική οργάνωση με έδρα το Παρίσι, που είχε εισηγηθεί μεταξύ άλλων και το άνοιγμα των επαγγελμάτων.

Σύμφωνα με το νόμο περί ενιαίας τιμής, οι βιβλιοπώλες τα δυο πρώτα χρόνια κυκλοφορίας ενός βιβλίου δεν μπορούν να κάνουν έκπτωση
πάνω από 10%.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, εκδότης Θανάσης Ψυχογιός, μιλώντας στη Βάνα Λυκομήτρου, «κάτι τέτοιο σε μια πρώτη λανθασμένη ανάγνωση φαίνεται θετικό», ωστόσο επεσήμανε πως «αν γίνει κάτι τέτοιο, αφενός τα μικρά βιβλιοπωλεία κινδυνεύουν με κλείσιμο κι αφετέρου θα λειτουργήσει σε βάρος της θεματικής εκδοτικής ποικιλίας».

«Αυτό συνέβη και σε άλλα κράτη όπως στην Αγγλία και την Αμερική, όπου τα μεγάλα καταστήματα και τα super market, αρχικά πουλούσαν τα βιβλία σε τιμές, ακόμα και χαμηλότερες του κόστους, επειδή είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν, με αποτέλεσμα τα μικρά βιβλιοπωλεία να βάλουν λουκέτο», τόνισε μεταξύ άλλων.
Keywords
Τυχαία Θέματα