Έντονο παρασκήνιο με στόχο τη συμφωνία

Με στόχο την αποτροπή του ναυαγίου Ελλάδας-πιστωτών και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν αναλαμβάνει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, με ορίζοντα την Σύνοδο Κορυφής της 25ης Ιουνίου. Μετά τη συνάντησή Τσίπρα- Φάιμαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ακατανόητη την επιμονή των πιστωτών

για περικοπές στις συντάξεις και κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνησή του θα αναλάβουν τις ευθύνες είτε να αποδεχθούν μια συμφωνία, είτε να πουν «το μεγάλο όχι στη συνέχιση μιας καταστροφικής πολιτικής».

Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι ο λαός έχει δώσει την εντολή με σαφήνεια στις 25 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος είπε ότι στόχος είναι έως το τέλος Ιουνίου να φτάσουμε σε μια συμφωνία για επιμήκυνση του προγράμματος και να γίνουν τα επόμενα βήματα για ένα πρόγραμμα που θα δίνει μια ανάσα για δύο ή τρία χρόνια στο θέμα της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα διαμεσολάβηση του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τηλεφωνική επικοινωνία του, με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προτείνοντας εναλλακτικές επιλογές στα σκληρά μέτρα που για την ελληνική κυβέρνηση αποτελούν κόκκινη γραμμή. Χθες βράδυ, ο κύριος Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με Φρανσουά Ολάντ και Αγκελα Μέρκελ.

Εν τω μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένεται αργότερα απόψε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλιου της ΕΚΤ που θα εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης του ορίου χρηματοδότησης των Ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

Στο φόντο αυτό, συνεχίζονται οι δηλώσεις αξιωματούχων ενόψει και του αυριανού Γιούρογκρουπ, ενώ λίγο πριν τη συνεδρίαση, η Αγκελα Μέρκελ θα ενημερώσει αύριο το Γερμανικό κοινοβούλιο για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα