Δύο νεκροί στην Τουρκία - Διήμερη Απεργία

Δύο οι νεκροί των πολυήμερων ταραχών στην Τουρκία. Ο 22χρονος Αμπντουλάχ Κομέρτ εξέπνευσε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, στην περιοχή Χατάι, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Σύμφωνα με τον βουλευτή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Χασάν Ακγκόλ ο Κομέρτ ήταν μέλος της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Μία από τις σημαντικότερες συνομοσπονδίες συνδικάτων, η KESK, που εκπροσωπεί 240.000 εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, αποφάσισε να κηρύξει διήμερη απεργία από σήμερα καταγγέλλοντας την κρατική
τρομοκρατία κατά των διαδηλωτών. "Η τρομοκρατία που ασκείται από το κράτος εναντίον απολύτως ειρηνικών διαδηλώσεων συνεχίζεται κατά τρόπο που συνιστά απειλή για τη ζωή των πολιτών... η αγριότητα της καταστολής απεικονίζει την εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης προς τη δημοκρατία", καταγγέλλεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας που περιλαμβάνει 11 συνδικάτα.

«Η κατάσταση ήδη εξομαλύνεται. Επιστρέφοντας από αυτήν την επίσκεψή μου (στο Μάγρεμπ) τα προβλήματα θα ρυθμιστούν», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.Οι διαδηλωτές βαδίζουν «χέρι-χέρι με την τρομοκρατία», είπε επίσης, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.

Αυστηρότερους τόνους υιοθετεί έναντι της Τουρκίας η Ουάσιγκτον δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες περί υπερβολικής χρήσης βίας εκ μέρους της τουρκικής αστυνομίας και παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξουν έρευνες και διώξεις των υπευθύνων. Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε πως δυνάμεις του τουρκικού στρατού, για πρώτη φορά από τις 7 Ιουνουαρίου, αντάλλαξαν πυρά με Κούρδους αντάρτες του PKK στα σύνορα με το Ιράκ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας τούρκος στρατιώτης.

Το κουρδικό στοιχείο της γειτονικής χώρας είχε έως τώρα εξαιρετικά περιορισμένη εμπλοκή στο κύμα των διαδηλώσεων που ξέσπασε με αφορμή την ανάπλαση της Πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποχώρησης των ανταρτών του PKK από την Τουρκία.

Κατά το τελευταίο 24ωρο ταραχές αναφέρθηκαν στο Μπεσίκτας του Βοσπόρου, τη Σμύρνη, τα Άδανα, το Γκαζιαντέπ και την Άγκυρα, όπου περίπου χίλιοι διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία έξω από το κτήριο του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός διαδηλωτή, μέλους σοσιαλιστικής οργάνωσης, ο οποίος παρασύρθηκε χθες από ταξί στη συνοικία Μαγίς της Κωνσταντινούπολης.

Οι αναταραχές προκάλεσαν επίσης βαρύ πλήγμα στην τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, οι οποίες είχαν ανθίσει υπό την προεδρία Ερντογάν. Οι μετοχές υποχώρησαν περισσότερο από 10 τοις εκατό και η λίρα έπεσε τη Δευτέρα στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 16 μήνες.

Απτόητος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, αναχώρησε για το προγραμματισμένο ταξίδι του σε Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία. Ωστόσο πριν την αναχώρησή του δήλωσε εμπρηστικά: "κρατάμε μετά βίας στα σπίτια του το 50%", υπονοώντας το ποσοστό του κόμματός του στις τελευταίες εκλογές, ενώ επίσης υποστήριξε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών εξετάζουν το ενδεχόμενο ξένων συνδέσεων με τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος κινείται ο Τούρκος πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιουλ, ο οποίος δήλωσε ότι "δημοκρατία δεν είναι μόνο οι εκλογές αλλά και οι διαδηλώσεις".

Keywords
Τυχαία Θέματα