Επεισόδια στο Κάιρο

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν χθες στο Κάιρο και την Αλεξάνρεια στη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις της αστυνομίας, ανέφεραν το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου και ιατρικές πηγές. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα όταν η αστυνομία επιχείρησε να απομακρύνει σκηνές διαδηλωτών
που διαμαρτύρονταν για τη στρατιωτική ηγεσίας της χώρας.

Διαδηλωτές - κυρίως ισλαμιστές και εναροί ακτιβιστές - πραγματοποιούν τον τελευταίο καιρό διαδηλώσεις εναντίον ενός σχεδίου για συνταγματική μεταρρύθμιση που ισχυρίζονται ότι επιτρέπει στο στρατό να διατηρήσει πολλές εξουσίες.

Τα χθεσινά επεισόδια ξεκίνησαν όταν η αστυνομία επενέβη για να απομακρύνει σκηνές που είχαν τοποθετήσει διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ. Η επέμβαση της αστυνομίας οδήγησε χιλιάδες διαδηλωτές να επιστρέψουν στην πλατεία, ενώ στη συνέχεια ξέσπασαν συγκρούσεις. Μαύρος καπνός ήταν ορατός αφού οι διαδηλωτές πυρπόλησαν όχημα της αστυνομίας, σύμφωνα με αναφορές. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.

Ο πρωθυπουργός Εσάμ Σαράφ κάλεσε τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν από την πλατεία. «Αυτό που συμβαίνει στην Ταχρίρ είναι πολύ επικίνδυνο και απειλεί το έθνος και την επανάσταση», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν 676 άνθρωποι, δήλωσε ο Μοχάμεντ Σερμπίνι, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, τον οποίο επικαλέστηκε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.

Ένας από τους τραυματίες στο Κάιρο υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του, ενώ ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στην Αλεξάνδρεια στη διάρκεια συγκρούσεων έξω από κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών.

Το υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του ανέφερε ότι ανάμεσα στους τραυματίες είναι 40 αστυνομικοί.

Γιατροί είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι περιέθαλψαν πολλούς ανθρώπους που χτυπήθηκαν στα μάτια από βλήματα με περίβλημα από καουτσούκ και διευκρίνισαν πως πολλοί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Τα βίαια επεισόδια συνέβησαν μόλις μία εβδομάα πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα
Keywords
Τυχαία Θέματα