Επί τάπητος οι αποκρατικοποιήσεις

Σημαντικές αποφάσεις για την κατάργηση, συγχώνευση οργανισμών και υπηρεσιών αναμένεται να ληφθούν στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή, που θα συνεδριάσει την Τετάρτη στις 11.30 υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου. Αμέσως μετά ο κ. Πάγκαλος θα δώσει συνέντευξη Τύπου. «Ανυπόστατες υπερβολές», χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τα σενάρια για ξένους που θα αναλάβουν να πραγματοποιήσουν τις αποκρατικοποιήσεις. Εν τω μεταξύ, η έγκριση ενός δεύτερου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα είναι
προ των πυλών, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προκαλώντας ενθουσιασμό στις αγορές, που δείχνουν να ποντάρουν περισσότερο στη σωτηρία παρά στη χρεοκοπία μας, όπως σημειώνει και το Ρόιτερς.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει πλέον κάνει στροφή στο θέμα της νέας βοήθειας, σύμφωνα  με την Wall Street Journal και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμβιβαστικές κινήσεις. «Μια ενίσχυση κατά 90 - 100 δισ. ευρώ θα κάλυπτε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2014 », τονίζει η Fitch.

Στη Βιέννη συνεδριάζει την Τετάρτη η Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή της ΕΕ, το «υπηρεσιακό Eurogroup», στο οποίο συμμετέχουν συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης, με αντικείμενο τη χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας και ενδεχόμενη νέα βοήθεια.

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την εκταμίευση της 5ης δόσης, πριν τελειώσουν με το υπουργείο οικονομικών, "κλείδωσαν" οι αλλαγές στα εργασιακά.  Το υπ. Εργασίας θα φέρει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι νέοι από 18 έως 25 ετών θα αμείβονται 20% χαμηλότερα από την ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας. Ακόμη, θα δίνεται δυνατότητα στον εργοδότη να απασχολεί εργαζόμενο με σύμβαση ορισμένου χρόνου έως και για εννέα έτη και ακολούθως  να τον απολύει χωρίς αποζημίωση. Τέλος, θα  προβλέπεται μονομερής, με εργοδοτική πρωτοβουλία, αύξηση του χρόνου εργασίας για έξι μήνες και χωρίς  καταβολή υπερωριών.
Keywords
Τυχαία Θέματα