Επιχειρηματική μετανάστευση

Με τους λόγους που οδηγούν τις ελληνικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων και τις συνθήκες στη Βουλγαρία, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί τον προορισμό, ασχολείται το τέταρτο μέρος της έρευνας του Αθήνα 984 για την επιχειρηματική μετανάστευση.

Η βαθιά κρίση στην Ελλάδα σίγουρα απειλεί και την βουλγαρική οικονομία, αλλά μπορεί να συμβάλει στη ανάπτυξη των μικρών οικισμών στα βούλγαρο-ελληνικά σύνορα. Η εθνική στατιστική ανακοίνωσε αύξηση

στον αριθμό των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που μεταφέρουν την δραστηριότητα τους από την Ελλάδα στην Νοτιοδυτική Βουλγαρία. Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν σημαντικούς εργοδότες στις διασυνοριακές περιοχές στα περίχωρα των πόλεων Πέτριτς, Σαντάνσκι, Μπάνσκο και Μπλαγκόεβγκραντ.

Εκτός από την αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα, ο λόγος για την μετεγκατάσταση ελληνικών επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι και οι βασικοί οικονομικοί παράγοντες, όπως η φορολογική πολιτική, οι χαμηλότεροι μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές, και οι τιμές των ακίνητων, που έπεσαν τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Εκτός αυτού η Βουλγαρία είναι μέλος της ΕΕ, κάτι το οποίο διευκολύνει τις επιχειρήσεις, που μεταφέρουν την δραστηριότητα τους στην γειτονική χώρα. Στην Βουλγαρία υπάρχει σταθερότητα και χαμηλοί φόροι. Εύκολα αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις σε σύγκριση με την Ελλάδα, όπου υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική και δημοσιονομική πίεση. Φυσικό είναι οι ελληνικές εταιρίες να αναζητήσουν καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα για την ανάπτυξη τους. Δυστυχώς, προσελκύουν και οι χαμηλότεροι μισθοί.

Εδώ και χρόνια ελληνικές επιχειρήσεις, περισσοτερες στο τομέα της υφαντουργίας, επενδύουν στην Νοτιοδυτική Βουλγαρία. Το ενδιαφέρον αυτό συνεχίζει και κατά την περίοδο οικονομικής κρίσης.

Γύρω στις 40.000 με 50.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία σύμφωνα με στοιχεία του ελληνοβουλγαρικού επιμελητηρίου. Τα προηγούμενα τρία χρόνια επενδύθηκαν γύρω στα 3 δις ευρώ και εξαιτίας της κρίσης όλα και περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια μεταφέρονται στη γειτονική χώρα. Τα αιτήματα των ελληνικών επιχειρήσεων να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία πολλαπλασιάζονται. Σύμφωνα με στοιχεία του βουλγαρικού υπουργείου οικονομικών έχουν δεκαπλασιαστεί .

Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας 2007-2013 Ανταγωνιστικότητα & Ανθρώπινοι πόροι με τίτλο: INTERREGIONAL MANAGEMENT OF HUMAN RESOURCES , προωθείται ένα μοντέλο διαχείρισης ανθρώπινων πόρων στις περιοχές των Σερρών και Blagoevgrad.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η δημιουργία δυο γραφείων, ένα στις Σέρρες και ένα στο Blagoevgrad, τα οποίο θα καταγράφουν, θα ενημερώνουν και θα συμβουλεύουν, είτε ανέργους είτε επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στις επιλέξιμες περιοχές του σχεδίου.

Παράλληλα, από τα γραφεία αυτά θα υποστηρίζεται η προώθηση πιθανών συνεργασιών μεταξύ εταιριών των δυο πλευρών. Τα γραφεία αυτά θα υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποι
Keywords
Τυχαία Θέματα