Επιφυλάξεις Μπερνάνκι

Οι χρηματοοικονομικές πιέσεις στην Ευρώπη έχουν υποχωρήσει, ωστόσο διατηρούνται οι κίνδυνοι για το αμερικανικό χρηματοοικονομικό σύστημα και τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς αναφέρει ο πρόεδρος της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκι στο κείμενο της ομιλίας που θα παραδώσει σήμερα στο Κογκρέσο.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας σημειώνει
ότι οι πιέσεις που γνωρίζει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσαν να μεταφερθούν στις ΗΠΑ, μέσω της έκθεσης που διατηρούν τα αμερικανικά ιδρύματα στις ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και από μια απότομη και γενικευμένη πτώση των αγορών.

Ο Μπερνάνκι θα μιλήσει σήμερα στην Επιτροπή Εποπτείας και Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος της Fed υπογραμμίζει ότι τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια θα μπορούσαν να βρεθούν σε κίνδυνο, διευκρινίζοντας ότι το 35% των παγίων τους βρίσκεται σε τοποθετήσεις στην Ευρώπη.

«Αυτά τα funds παραμένουν ευάλωτα σε δομική βάση παρά κάποια εποικοδομητικά βήματα όπως οι βελτιωμένες απαιτήσεις ρευστότητας, που δρομολογήθηκαν από το ξέσπασμα της κρίσης», αναφέρει στην κατάθεση του.

Εξάλλου, προειδοποιεί ότι ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός τομέας θα μπορούσε να αποδυναμωθεί, εάν υποχωρήσουν οι παγκόσμιες αγορές, λόγω της ύφεσης στην Ευρώπη, κάτι που θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού και θα δυσχεράνει την πρόσβαση στην πίστωση.

Υπογραμμίζει πάντως ότι τα stress tests που πρόσφατα διενήργησε η Federal Reserve στις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες έδειξαν ότι τα ιδρύματα ακόμα και σε ένα υποθετικό αρνητικό σενάριο διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να ξεπεράσουν τις αναταράξεις.

Πάντως ο ίδιος εμφανίζεται πιο αισιόδοξος για την κατάσταση στην Ευρώπη σημειώνοντας ότι οι πιέσεις έχουν υποχωρήσει.

Η βελτίωση των συνθηκών οφείλεται στις τελευταίες εξελίξεις που περιλαμβάνουν τις πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, τα βήματα που ανέλαβε η Ελλάδα για να μπει σε βιώσιμη τροχιά η οικονομία της αλλά και το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της Ε.Ε. αναφέρει ο πρόεδρος της Fed.

«Αν και έχει σημειωθεί πρόοδος χρειάζονται να γίνουν περισσότερα», προσθέτει και συμπληρώνει πως «για την πλήρη επίλυση της κρίσης θα απαιτηθεί η περαιτέρω ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος» με μια σημαντική επέκταση του χρηματοοικονομικού προστατευτικού πλαισίου που συχνά ονομάζεται «τείχος προστασίας».

Η Fed θα συνεχίσει να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση στην Ευρώπη, προσθέτει.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα