Επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Επιφυλάξεις εξακολουθούν να εκφράζουν στελέχη του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ενώ το σενάριο να μην δώσει το δικό του μερίδιο στη δόση δεν έχει εκλείψει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, με τα σημερινά δεδομένα, η Έκθεση Βιωσιμότητας είναι αρνητική, με το χρέος το 2020 να αγγίζει το 177%, κάτι που δεν επιτρέπει στο ΔΝΤ
την εκταμίευση του μεριδίου του για την επόμενη δόση. Έτσι, εξετάζουν το σενάριο να παραταθεί έως το 2023 η προθεσμία ώστε να φτασει το 120% του ΑΕΠ και να θεωρείται το χρέος βιώσιμο. Παράλληλα, εκτιμούν ότι για να καταστεί βιώσιμο χρειάζεται ένα ποσό 40 με 50 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να χορηγήσουν οι Ευρωπαίοι. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται διαρροή για ένα τόσο μεγάλο ποσό, καθώς ο Ελληνας υπουργός Οικονομίας είχε προσδιορίσει το ποσό στα 13 δισ..

Από την άλλη, σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel που κυκλοφορεί σήμερα, το γερμανικό υπ. Οικονομικών επεξεργάζεται πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων, το οποίο προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δανειστεί χρήματα από τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, τον ESM, προκειμένου να επαναγοράσει δικά της ομόλογα στην τρέχουσα τιμή στην αγορά, η οποία κατά μέσον όρο κυμαίνεται στο 25% της αρχικής αξίας τους. «Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με 10 δισ. ευρώ θα μειωνόταν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισ.», αναφέρει το περιοδικό.

Την ίδια ώρα, δύο επιφανείς οικονομολόγοι, ο Αμερικανός Μίχαελ Μπούρντα από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου και ο Χανς Βέρνερ Ζιν πρόεδρος του ινστιτούτου IfO του Μονάχου, σε κοινή συνέντευξή-μονομαχία στη Süddeutsche Zeitung του Μονάχου διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με τον πρώτο να εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μια επικίνδυνη επιλογή που ίσως έφερνε οικονομικό χάος και τον δεύτερο να στηρίζει αυτήν την επιλογή θεωρώντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Ωστόσο και οι δύο τάσσονται υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους αλλά και του ισπανικού. 
Keywords
Τυχαία Θέματα