Επιστροφή στην ανάπτυξη

Σε τροχιά ανάπτυξης επέστρεψε η οικονομία της Ευρωζώνης στο δεύτερο τρίμηνο και μάλιστα με ισχυρότερο των εκτιμήσεων ρυθμό έπειτα από έξι τρίμηνα ύφεσης. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ευρωζώνης στα 17 κράτη που χρησιμοποιούν το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2013, αλλά υποχώρησε 0,7% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2012.Το μέγεθος ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι σε δημοσκόπηση

της The Wall Street Journal, είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μικρότερη άνοδο της τάξης του 0,2% σε τριμηνιαία βάση και μείωση 0,8% σε ετήσια.

Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο τρίμηνο, η οικονομία στη ζώνη του ευρώ είχε συρρικνωθεί κατά 0,3%, έπειτα από αναθεώρηση των αρχικών στοιχείων που έκαναν λόγο για συρρίκνωση 0,2%.

Στα επιμέρους στοιχεία, Γαλλία και Γερμανία "βοήθησαν" με τα ΑΕΠ τους να ενισχύονται στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ η Πορτογαλία αποτέλεσε μεγαλύτερη έκπληξη εμφανίζοντας ανάπτυξη 1,1%, την ισχυρότερη σε επίπεδο τριμήνου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η οικονομία της Ισπανίας συρρικνώθηκε 0,1%, ενώ Ιταλία και Ολλανδία μειώθηκαν κατά 0,2%. Η κυπριακή οικονομία για ακόμη μια φορά εμφάνισε την ισχυρότερη συρρίκνωση, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 1,4%, έπειτα από την κατά 1,7% πτώση του πρώτου τριμήνου.

ΠΗΓΗ: capital.gr, ΑΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα