Επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης

Δενυπάρχει συμφωνία χωρίς πολιτικό κόστος,το μήνυμα που εξέπεμψαν μεταμεσονύχτιαΆνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και οιεπικεφαλής των θεσμών προς την Αθήνα. Οι συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ στο Βερολίνο, επικεντρώθηκαν πάνω σε ένα "τεχνικό" κείμενο που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Κομισιόν να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες ώστε να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ όλων των πλευρών. Η μίνι Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο,

διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες. Συμμετείχαν η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παρουσία της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Κομισιόν έδειξε να τηρεί μια συμβιβαστική στάση, ενώ εμφανίστηκε κατά της πρότασης να δοθεί κάποιας μορφής τελεσιγράφου στην Αθήνα. Μάλιστα, η πρόταση θα είναι ένα περίγραμμα συμφωνίας, που θα υποβληθεί στον Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να υπάρξει μια "γρήγορη αντίδραση".

Όπως αναφέρουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών εντοπίζεται κυρίως στις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού, ωστόσο συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προκειμένου να υπαρξει άμεσα συμφωνία.

"Όλες οι πλευρές θα παραμείνουν σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία", σημείωναν πηγές της γερμανικής κυβέρνησης.

Αίσθησηπροκαλούν οι δηλώσεις του Διευθυντή του γραφείουτου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Ζελμάιερ,που εκτιμάται ότι αντανακλούν και τιςθέσεις της Κομισιόν. Όπως τόνισε,"βρισκόμαστε σε φάση διόρθωσης τουμεταρρυθμιστικού προγράμματος τηςΕλλάδας, γιατί αποδείχθηκε μη ρεαλιστικόκαι κοινωνικά μη ισορροπημένο. Παράλληλα,"καρφώνει" και το ΔΝΤ, τονίζοντας: "ΤοΤαμείο επί χρόνια κατέθετε λανθασμένουςυπολογισμούς για την ανάπτυξη τηςΕλλάδας. Αυτό κόστισε στους πολίτεςμείωση του μισθού τους κατά 20%».

"Φωτιά"πήρετο Twitterτωνξένων δημοσιογράφων μετά τη χθεσινοβραδινήπενταμερή του Βερολίνου. OPaul Mason, ο οικονομικός συντάκτης τουβρετανικού Channel 4, έγραψε πως ΔΝΤ και ΕΚΤείναι έτοιμοι για μια τελική πρότασητελεσίγραφο για την Ελλάδα. Στο ίδιοκλίμα και ο γνωστός SimonNixon. Σκωπτικάσχολιάζεται η απουσία του Αλέξη Τσίπρααπό τη συντάντηση. "Αποκλεισμένος απότη συζήτηση που θα μπορούσε να κρίνειτο μέλλον της χρεωμένης χώρας του, λέειχαρακτηριστικά η ανταποκρίτρια τουGuardianστηνΑθήνα. Σινιάλαγια πιθανή υποχώρηση στις συντάξειςαπό την Αθήνα", γράφει η γερμανική DieZeit."Η Ελλάδα κινδυνεύει να ενταχθεί στηνίδια κατηγορία με την Κούβα, την Καμπότζηκαι τη Ζιμπάμπουε, αν δεν καταφέρει ναδώσει τις δόσεις στο ΔΝΤ", αναφέρει τοBloomberg.

Σεεπίπεδο διαπραγματεύσεων, οι θεσμοίπιέζουν για να επιταχυνθεί η διαδικασίατων ιδιωτικοποιήσεων. Συγκεκριμένα,ζητούν το σπάσιμο της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίησητων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας καιτην απελευθέρωση της αγοράς φυσικούαερίου, όπως αναφέρει και το σημερινόπρωτοσέλιδο των Νέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα