Επιβράδυνση Γαλλικής και Γερμανικής Οικονομίας

Η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας εξανεμίστηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία του ΑΕΠ των δύο χωρών, δείχνοντας πόσο δρόμο έχει ακόμη η Ευρωζώνη για να αφήσει πίσω της την πολυετή κρίση.

Η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013), σβήνοντας τις ενδείξεις αναζωογόνησης από την ανάπτυξή της στο προηγούμενο τρίμηνο.

Σημειώνεται ότι αναμενόταν αύξηση του ΑΕΠ

της κατά 0,1% και η γαλλική οικονομία έχει συρρικνωθεί σε τρία από τα τέσσερα τελευταία τρίμηνα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε στο 0,3% από 0,7% στο δεύτερο τρίμηνο, αλλά η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει σαφώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση και η επίδοσή της ήταν σύμφωνή με τις προβλέψεις.

Η Ευρωζώνη ως σύνολο βγήκε από την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 και τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) προβλέπεται να δείξουν μία περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ της οικονομίας της στο τρίτο τρίμηνο κατά 0,2%.

Η Γαλλία έρχεται στο επίκεντρο των ανησυχιών μέσα στην Ευρωζώνη. Η Τράπεζα της Γαλλίας προβλέπει ότι η οικονομία της χώρας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,4% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις θεωρούνται ευρύτατα ως πολύ άτολμες.

Μία έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ) για την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, προειδοποιεί ότι η χώρα υστερεί σε σχέση με τις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που έχουν μειώσει τα κόστη εργασίας. «Για να περιορίσει την οικονομική υστέρηση και τον χαμένο χρόνο, η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. 'Ανχελ Γκουρία. Η έκθεση αυτή θα είναι δύσκολο να αγνοηθεί από την κυβέρνηση, καθώς την είχε παραγγείλει ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας προήλθε από την εγχώρια ζήτηση. Οι εξαγωγές της μειώθηκαν, μία άλλη ένδειξη της κακουχίας που υπάρχει στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. «Θετική ώθηση προήλθε μόνο από το εσωτερικό της χώρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα