Εποχή της συμφιλίωσης

Ο 69χρονος Αλασάν Ουαταρά ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος της Ακτής του Ελεφαντοστού, 24 ώρες αφότου το Συνταγματικό δικαστήριο επικύρωσε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου 2010, αλλά και στο τέλος μιας εμφυλιοπολεμικής και πολύμηνης πολιτικής κρίσης, με χιλιάδες θυμάτων, και ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους ή εκπατρισμένους, πολίτες. Ο τέως πρόεδρος Λοράν Γκμπαγκμπό χάρη στις πιστές του "Δυνάμεις ασφάλειας κι άμυνας" αρνείτο επί περίπου πέντε μήνες να εγκαταλείψει το προεδρικό μέγαρο στο Αμπιτζάν.

"Αυτή
είναι η απαρχή μιας νέας εποχής, που θα εδραιώσει την συμφιλίωση μεταξύ όλων των πολιτών της προσφιλούς μας Ακτής του Ελεφαντοστού", υποσχέθηκε ο πρόεδρος Ουαταρά ευθύς ως στο προεδρικό μέγαρο στο Αμπιτζάν, την οικονομική πρωτεύουσα, έδωσε τον συνταγματικό όρκο ενώπιον της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, του προέδρου του Συνταγματικού δικαστηρίου και πολλών εκπροσώπων παραγωγικών τάξεων.

Η Ακτή Ελεφαντοστού παράγει το περισσότερο κακάο στον πλανήτη (περισσότερους από 600 χιλιάδες τόνους ετησίως). 

Εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής, η τιμή του προϊόντος εκτοξεύθηκε, στην αρχή της άνοιξης, στο ιστορικό της "υψηλό" της δεκαετίας του 1980. 

Ο τέως πρόεδρος Λοράν Γκμπαγκμπό, που την 11η Απριλίου συνελήφθη, οδηγήθηκε στην πόλη Κορογκό, στο βόρειο τομέα της δυτικοαφρικανικής χώρας. Τελεί σε κατ' οίκον επιτήρηση. "Θα ανακριθεί, για την προσωπική του εμπλοκή στην πολύμηνη πολιτική κρίση". Η προβλεπόμενη, για σήμερα, ανάκριση του Γκμπαγκμπό "αναβλήθηκε", δήλωσε στο Αμπιτζάν ο Γενικός Εισαγγελέας, Σιμπλίς Κοφί. 

Όμως, οι πέντε συνήγοροι υπεράσπισης του Γκμπαγκμπό, με επικεφαλής τον διάσημο Γάλλο ποινικολόγο Ζακ Βερζές, σήμερα δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Οι μεθοριακές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι "θεωρήσεις (βίζες) στα διαβατήριά τους είναι παράνομες".

Η ορκωμοσία του προέδρου Ουαταρά θα επαναληφθεί--στις 21 τρέχοντος μηνός--στο Γιαμασούκρο, τη διοικητική πρωτεύουσα στο κέντρο της χώρας, με την παρουσία όμως ενός μεγάλου αριθμού ξένων προσκεκλημένων ηγετών.
Keywords
Τυχαία Θέματα