Έρευνα για καταθέσεις βουλευτών στην Ελβετία

Ανω-κάτω ήρθε (πάλι) ο πολιτικός κόσμος της χώρας, με αφορμή - αυτή τη φορά - την καταγγελόμενη απροθυμία τους να πέσει φως στις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία επειδή καταθέτες είναι ...και εκπρόσωποί του.

Το θέμα ανέδειξε ο ελληνικής καταγωγής Ελβετός βουλευτής Ιωσήφ Ζησιάδης (στην «Ερευνα» του Π.Τσίμα), λέγοντας ότι υπάρχουν βουλευτές που διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Ελβετίας. Όπως υποστηρίζει, όταν ρώτησε την υπουργό

Οικονομίας για ποιο λόγο δεν ενεργεί ώστε να αντιμετωπισθεί η «έξοδος» καταθέσεων από την Ελλάδα, η ίδια του απάντησε πως έχει προτείνει από το 2005 στην Ελλάδα μία φορολογική συμφωνία «αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και έξι χρόνια κωφεύουν». Το συμπέρασμα του κ.Ζησιάδη; «Οι πιο πολλοί βουλευτές, δεξιοί, του ΠΑΣΟΚ, έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία και νομίζω ότι τα συμφέροντα δεν είναι να δηλωθούν και να ανοικτοί λογαριασμοί όπως εμείς θέλουμε να ισχύει με όλες τις χώρες του κόσμου».

Το θέμα «έφεραν» στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ Κ.Τζαβάρας και Γ.Γιακουμάτος, οι οποίοι ζήτησαν από τον Φ.Πετσάλνικο να ενεργήσει ώστε να διαπιστωθεί εάν οι κατηγορίες είναι αληθείς.

Από συνεργάτες του προέδρου της Βουλής έγινε γνωστό ότι ο κ.Πετσάλνικος έχει ήδη επικοινωνήσει με τον κ.Ζησιάδη, ενώ έχει ζητήσει από τον Ευ.Βενιζέλο να παραδοθεί κάθε στοιχείο που να αφορά τραπεζικό λογαριασμό πολιτικών προσώπων στο εξωτερικό.

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ

Με αφορμή σχετικά δημοσιογραφικά σχόλια, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ένα από τα πιο προσφιλή θέματα των συζητήσεων σχετικά με το μέγεθος της ελληνικής φοροδιαφυγής και παραοικονομίας είναι, δεκαετίες τώρα, οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία.

Είναι παράδοξο το θέμα αυτό να επανέρχεται τώρα, με την μορφή αποριών ή σχολίων, όταν έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Ελβετία να υπογράψει σύμβαση, κατά τα πρότυπα των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογράψει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Για το θέμα αυτό το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συνεννοηθεί και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διατηρεί μια σειρά από επιφυλάξεις για τέτοιου είδους συμβάσεις, εξηγώντας ότι αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για τα ελληνικά δεδομένα.
Η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνδυασμό με την νομοθετημένη και ισχύουσα άρση του τραπεζικού απορρήτου, που μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ποιος εξήγαγε και τι ποσά στο εξωτερικό, διαμορφώνει την βάση για μια πιο αποτελεσματική και εστιασμένη επίθεση κατά της φοροδιαφυγής.

Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με την έντονη ενεργοποίηση των ποινικών φορολογικών διατάξεων, που είμαι βέβαιος ότι έχει προσέξει η ελληνική κοινή γνώμη και η οποία ελπίζω να λειτουργήσει προτρεπτικά.

Στο πλαίσιο των πληροφοριών που συλλέγει και επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομικών, πάντα σε συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δίδεται ιδιαίτερη προσοχ

Keywords
Τυχαία Θέματα