Έρευνα για την ανεργία

Τα συγκριτικά στοιχεία για την ανεργία σε Ελλάδα και Ευρώπη αλλά και οι προσωπικές ιστορίες ανέργων παρουσιάστηκαν σήμερα, στο τέταρτο μέρος της έρευνας του Αθήνα 9,84 για την ανεργία στη χώρα μας.
Την έρευνα, που παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα στην εκπομπή «Αθήνα σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη, επιμελήθηκαν ο Δημήτρης Κωστάκος, η Δέσποινα Μπαρδάκου , η Μαρία Παύλου, η Ανδρονίκη Τσατσαρώνη και η Ελευθερία Κουμάντου.   

Το υψηλότερο
ποσοστό ανεργίας της ευρωζώνης ιστορικά, από τον Οκτώβριο του 1997, σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2012 με 10,7% μονάδες, ενώ το αντίστοιχο του 2011 ήταν 10%, σύμφωνα με την Eurostat. Την υψηλότερη αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ, κατέγραψε η Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία στην Ευρώπη τον Μάρτιο του 2012. Από14,7% τον Ιανουάριο του 2011 σκαρφάλωσε στο 21,7% τον Ιανουάριο του 2012. Από τον Μάρτιο του 2011 ως τον Μάρτιο του 2012, η υψηλότερη αύξηση της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο καταγράφεται στην Ισπανία (από 20,8% σε 24,1% ) και στην Κύπρο (από 6,9% σε 10%). Επίσης, τον Μάρτιο του 2012 οι άνεργοι στην «ΕΕ των 27» ανήλθαν στα 27,772 εκατομμύρια και στην ευρωζώνη στα 17,365 εκατομμύρια. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Μάρτιο του 2012 καταγράφηκαν στην Αυστρία (4%), στην Ολλανδία (5%), στο Λουξεμβούργο (5,2%) και -ας μαντέψουμε-  στη Γερμανία (5,6%).

Σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών, η Ελλάδα καταγράφει θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ με ποσοστό 51,2% τον Ιανουάριο του 2012, ενώ δεύτερη έρχεται η Ισπανία με 50,3%. Με βάση τα στοιχεία του Μαρτίου 2012, η υψηλότερη ανεργία των νέων καταγράφεται στην Ισπανία (51,1%) και ακολουθούν η Πορτογαλία (36,1%) και η Ιταλία (35,9%).

Απαισιόδοξα είναι τα μηνύματα για το μέλλον.

Η δημοσιονομική λιτότητα και οι σκληρές μεταρρυθμίσεις δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, οδηγώντας την παγκόσμια αγορά εργασίας σε κατάσταση συναγερμού, αναφέρει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας σε έκθεση της.

Όπως εκτιμάται, ειδικά στην Ευρώπη η ανεργία δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα του 2008 έως το τέλος του 2016, δηλαδή 2 χρόνια αργότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Και το καμπανάκι προς φίλους και εταίρους: «Η λιτότητα δεν έχει καταφέρει να παραγάγει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη», επισημαίνει το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και προσθέτει: «Οι λανθασμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν μπορουν να λειτουργήσουν». Σύμφωνα με την έκθεση, η αγορά εργασίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες, καταγράφοντας πολύ σημαντική επιβράδυνση στην περίπτωση των ευρωπαϊκών χωρών.

Τη δική της ιστορία αφηγήθηκε η Ελένη, η οποία είναι άνεργη τους τελευταίους έξι μήνες. «Μένω μόνη μου, απλώς το σπίτι είναι των γονιών μου και μου πληρώνουν λογαριασμούς και κοινόχρηστα. Όλα τα άλλα είναι και από το ταμείο ανεργίας και από τα χρήματα που είχα μαζέψει τόσα χρόνια που δούλευα. Όλο το χειμώνα δε βγήκα κα
Keywords
Τυχαία Θέματα