Έρευνα για την μπλογκόσφαιρα

Η επισκεψιμότητα των blogs και η ανωνυμία, πίσω από την οποία κρύβονται ορισμένοι bloggers, είναι τα θέματα που παρουσιάστηκαν κατά τη δεύτερη ημέρα της έρευνας του Α984 για την μπλογκόσφαιρα στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη.

Ο Βασίλης Μπόνιος, διαχειριστής του πρώην blog «kourdisto portokali» υποστήριξε ότι η ανωνυμία στο διαδίκτυο δεν ισχύει, είναι προσχηματική, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι

η ανωνυμία χρησιμοποιείται από το ίδιο το σύστημα. «Αν θέλει η δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί πολύ εύκολα να εντοπίσει το ηλεκτρονικό ίχνος ενός blog», δήλωσε στον Α984.

Ο κ. Μπόνιος υποστήριξε ότι η αποκαλυπτική δημοσιογραφία θα έπρεπε να είναι η κορωνίδα της δημοσιογραφίας. Αποκάλυψε ακόμη ότι οι εκβιασμοί και οι χρηματισμοί είναι πράγματι μέρος του παιχνιδιού, αλλά δεν αφορούν μόνο την αποκαλυπτική δημοσιογραφία στο διαδίκτυο. Αφορούν εν γένει την ανώνυμη δημοσιογραφία, ακόμη και στα παραδοσιακά ΜΜΕ

Ο κ. Μπόνιος ισχυρίστηκε ότι οι παράγοντες του πολιτικού συστήματος γνωρίζουν πολύ καλά όσους δραστηριοποιούνται στη μπλογκόσφαιρα και αναλόγως τους χρησιμοποιούν.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε πως πολλοί χρήστες μπλογκ παραποιούν τον αριθμό επισκεπτών τους προκειμένου να φαίνεται μεγαλύτερος και να πείσουν ότι το μπλογκ είναι επιδραστικό, για να προσελκύσουν όχι μόνο το αναγνωστικό κοινό αλλά και τυχόν συνεργάτες που μπορούν να τους παρέχουν πληροφορίες και υλικό για αναρτήσεις.

Όταν τα ενημερωτικά μπλογκς έκαναν την εμφάνιση τους πολλοί μίλησαν για απειλή ενάντια στην παραδοσιακή δημοσιογραφία. Όμως για τους δημοσιογράφους που έχουν πείρα από παραδοσιακά μέσα άλλα και το ίντερνετ, η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή. Πολλοί βέβαια αναγνωρίζουν ότι τα "ενημερωτικά" ιστολόγια έχουν πολύ συχνά χαμηλού επιπέδου πληροφορία και ύφος αλλά παραδέχονται ότι βρέθηκαν να συνδιαλέγονται ή και να συνεργάζονται με την παραδοσιακή δημοσιογραφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα