Ερντογάν: Η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο

Ο Tούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε σήμερα ορισμένες ελλείψεις στην οργάνωση της βοήθειας μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κυριακή την ανατολική Τουρκία, υποστηρίζοντας πάντως πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

«Στην αρχή, μέσα στις πρώτες 24 ώρες, υπήρξαν πραγματικά ελλείψεις», δήλωσε μιλώντας προς δημοσιογράφους στην Άγκυρα, τους οποίους διαβεβαίωσε πάντως πως «το κράτος κινητοποιήθηκε με όλους τους θεσμούς του» για να σπεύσει σε βοήθεια των σεισμοπλήκτων.

Ο Ερντογάν δήλωσε πως ένα περιθώριο σφάλματος είναι αποδεκτό
και πρόσθεσε: «Η κατάσταση εκεί κάτω είναι τώρα, δόξα τω Θεώ, υπό έλεγχο».

Σεισμόπληκτοι στην ανατολική επαρχία Βαν άφησαν να ξεσπάσει ο θυμός τους σήμερα, τρεις ημέρες μετά το σεισμό, επικρίνοντας τη βραδύτητα κυρίως στη διανομή σκηνών και κατηγορώντας τις αρχές για εθνοτικές διακρίσεις σε βάρος τους.

Ο πληθυσμός της ανατολικής Τουρκίας αποτελείται στην πλειοψηφία του από Κούρδους, ο πληθυσμός των οποίων υπολογίζεται σε 15 εκατομμύρια στο συνολικό τουρκικό πληθυσμό των 75 εκατομμυρίων.

Ο Ερντογάν απέρριψε αυτές τις επικρίσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι περισσότερες από 17.000 σκηνές που εστάλησαν στην περιοχή ήταν «πολύ επαρκείς».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως κατά τους σεισμούς που συνέβησαν στο παρελθόν, η κυβέρνησή του, η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, ουδέποτε έκανε διακρίσεις. «Δεν σκεφτήκαμε είναι Κούρδος ή Τούρκος'. Λέγαμε ότι πρόκειται για το λαό μας, για τους συμπολίτες μας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός καταφέρθηκε επίσης εναντίον των τοπικών αιρετών αρχόντων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μέλη ενός φιλοκουρδικού κόμματος που επικρίνει έντονα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), κατηγορώντας τους ότι δεν βοήθησαν τους πληγέντες.

«Οι ομάδες διάσωσης όλης της χώρας βρίσκονται στο Βαν, όμως οι τοπικοί δήμοι δεν είναι ικανοί να βοηθήσουν τους γύρω τους», δήλωσε.

Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης έντονα σχόλια εχθρικά προς τους Κούρδους στα κοινωνικά δίκτυα ή στην τηλεόραση μετά το σεισμό, ο οποίος σημειώθηκε ενώ ο στρατός πολεμά τους Κούρδους αντάρτες, οι οποίοι σκότωσαν την περασμένη εβδομάδα 24 στρατιώτες.

«Τα σχόλια αυτά (...) είναι απάνθρωπα και ανελέητα», τόνισε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απέδωσε επίσης το ύψος του τελευταίου (προσωρινού) απολογισμού με τους 461 νεκρούς στο μη σεβασμό των αντισεισμικών οικοδομικών προδιαγραφών, υποσχόμενος να ανοικοδομήσει το Έρτζις, την πόλη που επλήγη περισσότερο, και το Βαν, την περιφερειακή πρωτεύουσα.
Keywords
Τυχαία Θέματα