Ευρώπη δύο ταχυτήτων

Σχετικά ευχαριστημένοι δηλώνουν οι Ευρωπαίοι ως προς την προσωπική τους κατάσταση, ενώ από τον περασμένο Μάιο έχουν αντιληφθεί μια ελαφρά βελτίωση στις συνθήκες ζωής τους. Αυτό σημειώνει έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Ως περίοδος σύγκρισης αναφέρεται η τελευταία πενταετία όπου όμως αναδεικνύεται ένας σαφής γεωγραφικός διαχωρισμός - τα δύο άκρα βρίσκονται αφενός στις Σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία και τις χώρες Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) και αφετέρου σε ένα σύνολο που αποτελείται από ορισμένες πρώην ανατολικές χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία), ορισμένες

Βαλτικές χώρες (Λετονία, Λιθουανία), την Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Αναλυτικότερα, σε μια κλίμακα που απλώνεται από το -10 ως το +10, θεωρούν πως έχουν βελτιωθεί οι ''προσωπικές συνθήκες ζωής'' οι Δανοί (7.5), ενώ το αντίθετο πρεσβεύουν οι Ρουμάνοι (-0.9). Η περιοχή κατοικίας τους έχει βελτιωθεί, λένε οι Σουηδοί (7.3) και οι Λουξεμβούργιοι (6.8), ενώ έχει επιδεινωθεί λένε οι Βούλγαροι (0.7) και οι Έλληνες (1.5). Η ατομική επαγγελματική κατάσταση έχει βελτιωθεί λένε οι Σουηδοί (5.7) και οι Φινλανδοί (5.6), ενώ έχει επιδεινωθεί δηλώνουν οι Ούγγροι (-3), οι Ρουμάνοι (-2.7) και οι Έλληνες (-2.4).

Η δημοσιονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους έχει βελτιωθεί στους Σουηδούς (5) και τους Δανούς (4.7), ενώ έχει επιδεινωθεί στους Ούγγρους (-2.5) και τους Βουλγάρους (-2.3). Ως προς την οικονομική κατάσταση της χώρας οι Σουηδοί (4.4) και οι Λουξεμβούργιοι (3.4) βλέπουν μια βελτίωση, ενώ αντίθετα μια χειροτέρευση βλέπουν οι Έλληνες (-8.5), οι Ιρλανδοί (-7.8) και οι Ρουμάνοι (-7.3).

Ως προς τις συνθήκες απασχόλησης θετικό (αν και πολύ χαμηλό) πρόσημο δίνουν οι Αυστριακοί (2), οι Ολλανδοί (1.6) και οι Λουξεμβούργιοι (1.5), ενώ υψηλό αρνητικό πρόσημο δίνουν οι Ιρλανδοί (-8.1), οι Έλληνες (-7.9) και οι Ισπανοί (-7.7). Το ενεργειακό κόστος έχει ελάχιστα βελτιωθεί στους Τσέχους (2.9), τους Λετονούς (1.9) και τους Αυστριακούς (1.3), ενώ έχει επιβαρυνθεί στους Έλληνες (-6.3), τους Ρουμάνους (-6.1) και τους Ούγγρους (-5.9).

Το στεγαστικό κόστος έχει βελτιωθεί ελάχιστα στους Δανούς (0.9), τους Αυστριακούς (0.8) και τους Γερμανούς (0.6), ενώ έχει χειροτερεύσει στους Κύπριους (-7.3), τους Ρουμάνους (-6.1) και τους Λετονούς (-6).

Ο τρόπος λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης έχει αμυδρά βελτιωθεί στο Λουξεμβούργο (2.4), την Αυστρία (1.8) και τη Σουηδία (1.7), ενώ έχει επιδεινωθεί στην Ελλάδα (-5.9), τη Ρουμανία (-5.8) και τη Λετονία (-4.9).

Η υγειονομική περίθαλψη έχει βελτιωθεί στο Βέλγιο (6.3), το Λουξεμβούργο (5.3) και την Ολλανδία (5.3), ενώ έχει επιδεινωθεί στη Ρουμανία (-5.1), την Ελλάδα (-3.7) και τη Βουλγαρία (-2.8).

Τα επιδόματα ανεργίας έχουν βελτιωθεί στο Λουξεμβούργο (4.7), την Αυστρία (3.7) και την Ολλανδία (3.1), ενώ έχουν επιδεινωθεί στην Ρουμανία (-6.3), την Ελλάδα (-6) και την Ουγγαρία (-5).

Οι σχέσεις ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών έχουν βελτιωθ
Keywords
Τυχαία Θέματα