Εξετάζουν προσωρινή ενίσχυση του ΕΜΣ

Η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει προσωρινά τους πόρους του ευρωπαϊκού «τείχους ασφαλείας» έως τα 940 δισεκατομμύρια ευρώ, προτού στη συνέχεια τους μειώσει, όπως δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις. Η ενίσχυση του υπό σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή στη διάρκεια της συνόδου του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως στην Κοπεγχάγη. Ο ΕΜΣ, που θα ισχύσει από το καλοκαίρι
και έχει πόρους ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα λειτουργήσει για ένα χρόνο παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο έχει πόρους ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Μία επιλογή που θα παρουσιαστεί (στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης) θα προβλέπει για τον πρώτο χρόνο, από τα μέσα του 2012 ως τα μέσα του 2013, ένα τείχος ασφαλείας που θα μπορεί να ανέρχεται σε 940 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Το ΕΜΣ, που θα ισχύσει από το καλοκαίρι και έχει πόρους ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα λειτουργήσει για ένα χρόνο παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο έχει πόρους ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με αυτή την επιλογή «παρατείνουμε την ισχύ των μη χρησιμοποιημένων πόρων του ΕΤΧΣ μέχρι το 2013», επιβεβαιώνει μια ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή. Όμως για να δοθούν χρήματα σε μια χώρα που τα χρειάζεται θα πρέπει να συμφωνήσουν οι ηγέτες της ευρωζώνης, όπως διευκρίνισε η πηγή αυτή, επικαλούμενη ένα έγγραφο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωζώνης.

Στη συνέχεια, «στα μέσα του 2013 θα επανεξετάσουμε την κατάσταση» με την πιθανότητα να επιστρέψουμε σε ένα ταμείο με πόρους ύψους 700 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή με τα χρήματα του ΕΜΣ σε συνδυασμό με τα ήδη δεσμευμένα χρήματα του ΕΤΧΣ, εξήγησε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πάντως δεν είναι βέβαιο ότι οι Γερμανοί θα δεχθούν την επιλογή των 940 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον πρώτο χρόνο. Μοιάζουν να υποστηρίζουν την πιο μινιμαλιστική λύση των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αρχή», υπογράμμισε αυτός ο διπλωμάτης.
Keywords
Τυχαία Θέματα