Εξώδικο από εργαζόμενους

Εξώδικομε το οποίο γνωστοποιούν στο ελληνικόΔημόσιο και τον Διαχειριστή της ΕΡΤότι θεωρούν τις απολύσεις τους παράνομες,απέστειλαν σήμερα οι εργαζόμενοι τηςΕΡΤ.

Σεσυνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στοραδιομέγαροτης ΕΡΤ, παρουσίασαν τις ζημιές πουυπέστη και πρόκειται να υποστεί τοελληνικό δημόσιο από τη διακοπήλειτουργίας της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

«Καθημερινάαποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση δεν έχεικανένα σχέδιο για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση,όλα βρίσκονται στον αέρα», τόνισε οδημοσιογράφος της ΕΡΑ,

Γιώργος Γιουκάκης.

¨Όπωςπεριέγραψε στη συνέχεια, η κυβέρνησημε τους χειρισμούς της δημιουργεί μιαμαύρη τρύπα τουλάχιστον 300 εκατομμυρίωνευρώ. Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονταιαποζημιώσειςεργαζομένων, ρήτρες διεθνών συμβολαίωνκαι ακύρωση συμφωνιών. Επισήμανεδε, πως στην περίπτωση που υπάρξειενδιάμεσος φορέας, οι συμμέτοχοι σεαυτόν θα συνεχίσουν να πληρώνονται απότα δημόσια ταμεία.

Απότους εκπροσώπους των εργαζομένωντονίστηκε με έμφαση ότι συνεχίζουν ναλειτουργούν κανονικά της ΕΡΤ και ότι«δεν υφίσταται κανενός είδους κατάληψη»καιδιευκρίνισαν ότι η παραμονή τους στοραδιομέγαρο επιβάλλεται για λόγουςδημοσίου συμφέροντος και για τηνέμπρακτη απόδειξη της συνέχειας τηςλειτουργίας της ΕΡΤ .

Στόχοςόλων ήταν και παραμένει η ΕΡΤ να μείνειανοιχτή.

Ζητήθηκεη επαναφορά του σήματος και η έναρξημιας καθαρής και ειλικρινούς συζήτησηςγια το αύριο της ΕΡΤ, χωρίς προαπαιτούμενα.

Ηδιεθύντρια προγράμματος , κ. ΠνανδώραΜουρίκη , στην τοποθέτησή της ανέφερεότι ο κλείσιμο της ΕΡΤ είχα σαν αποτέλεσμανα μην δωθεί απάντηση σε 650 προτάσεις650 Ελλήνων Παραγωγών και σκηνοθετών γιατην νέα τηλεοπτική πε΄ριοδο, Επιπλέονδεν υπεγράφησαν συμβάσεις του ΔΣ τηςΕΡΤ που έχουν αναρτηθεί στη "Διάυγεια"τους μήνες Νοέμβριο- Δεκέμβριο 2012 καιΙανουάριο-Φεβρουάριο 2013 .

Τηνίδια ώρα εκπομπές που προβάλλονταν ,κόπηκαν στη μέση με τεράστια ζημιά γιατους παραγωγούς που έχουν τιμολογήσει,πρέπει να πληρώσουν ΦΠΑ και συνεργάτεςπου δεν ξέρουν πότε και αν θα πληρωθούν. Όπως είπε η κ. Μουρίκη , πολλές εκπομπέςπολιτισμού , όπως , μεταξύ άλλων τοΠαρασκήνιο, η Μεσόγειος, το Ριμέικ , οΕξάντας , βρίσκονται στον αέρα. Καιανέφερε ως παράδειγμα την εκπομπή"Μεσόγειος" , που έχουν κοπεί 4 τιμολόγιαγια 144.000 , έχει δάνεια και εκχωρημένησύμβαση με 12% επιτόκιο και πρέπει σε 15μέρες να αποδώσει ΦΠΑ 18.000 ευρώ . Οιεκπομπές έχουν ήδη προβληθεί. Προβλήματαέχουν δημιουργηθεί και στον ΕλληνικόΚινηματογράφο , για παράδειγμα η παραγωγήτης ταινίας "Ξενία" του σκηνοθέτη Πάνου Κούτρα και της παραγωγού ΕλένηςΚοσσυφίδου, αν και έχει βρει χρηματοδότησηαπό το εξωτερικό , σταμάτησε τα γυρίσματαγιατί το κλείσιμο της ΕΡΤ που είναισυμπαραγωγός της ταινίας με 130.000δημιούργησε πρόβλημα στους ξένουςχρηματοδότες και δεν συνεχίζουν τηχρηματοδότησή της αν δεν λυθεί το θέματης ΕΡΤ και της συνεργασίας της με τοΕθνικό Κέντρο Κινηματογράφου . Παράλληλα,υπάρχουν και 22 "γυρισμένες " συναυλίεςπου πρέπει να μονταριστούν και που δενανήκουν μόνο στην ΕΡΤ.

Πολλάχρήματα χάνει η ΕΡΤ , και από συμβόλαιαπου έχει κλείσει για αθλητικές διοργανώσεις. Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ , ΠαναγιώτηςΚαλφαγιάννης , παρουσίασε ενδεικτικά σχετικά οικονομικά στοιχεία.

ΠαγκόσμιοΚύπελλο Συνομοσπονδιών(προβλέπεταιστο συμβόλαιο του Παγκοσμίου ΚυπέλλουΠοδοσφαίρου της Βραζιλίας 14 εκατομμύριαευρώ ).

ΠαγκόσμιοΠρωτάθλημα Ποδοσφαίρου κάτω των 20 ετών(52 αγώνες και με τη συμμετοχή της Εθνικήςομάδας) 14 εκατομμύρια ευρώ .

Χάθηκετο EurobasketτουΣεπτεμβρίου ενώ έχει ήδη πληρωθεί τοΠαγκόσμιο πρωτάθλημα Κολύμβησης τονΙούλιο.

ΟΝίκος Μιχαλίτσης, τεχνικός της ΕΡΤ,αναφέρθηκε στις τεράστιες ζημιές πουεπιφέρει το κλείσιμο της ΕΡΤ στη μεταφορά,διανομή και εκμετάλλευση του δορυφορικούσήματος ΕRTWorld, αλλά και στην προφανήακύρωση των χρηματοδοτήσεων από τοΕΣΠΑ, (9,8εκατομμύρια ευρώ)αφούη εταιρία έκλεισε, για προτάσεις πουαφορούσαν την ανάπτυξη του αρχείου της,τη δημιουργία Οπτικοακουστικού Μουσείουκ.ά.

Επίσης,ο Ν. Μιχαλίτσης αναφέρθηκε στην πιθανήαφαίρεση συχνοτήτων από την ΕΡΤ και τηναναγκαστική εκπομπή μέσω ιδιωτών παρόχωνεπί πληρωμή.

Γιατη χρήση των ένδικων μέσων περισσότερεςδιευκρινίσεις δόθηκαν στη συνέχεια απότον νομικό Δ. Περπατάρη. Ο εργατολόγοςμίλησε με έμφαση για την πλήρη ανυπαρξίανομοθετικού πλαισίου. Τόνισε ότι, πέρααπό τον διορισμό διαχειριστή, δεν έχειυπάρξει καμιά διαχειριστική πράξη, δενυπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο για τομέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.Επίσης, διατύπωσε τις αμφιβολίες τουγια το εργασιακό καθεστώς των νέωνπροσλήψεων. ;

Επίσης,αναφέρθηκε ότι θα κατατεθούν μηνύσειςεναντίον του Γ. Στουρνάρα και τουδιαχειριστή για τα διαφυγόντα κέρδη.Μήνυση επίσης θα κατατεθεί και για τηνπαράνομη, κλεψίτυπη έκδοση της«Ραδιοτηλεόρασης».

Ηδημοσιογράφος και εκπρόσωπος τωνεργαζομένων της τηλεόρασης, ΜάχηΝικολάρα, αναρωτήθηκε σε ποια βάση θαγίνει ένας διάλογος, δεδομένου ότι ηκυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το μέλλον.

Απότη μεριά του ο Νίκος Τσιμπίδας, εργαζόμενοςστο ραδιόφωνο, έδωσε έμφαση στο δημόσιοχαρακτήρα που πρέπει να έχει η ενημέρωσηκαι ο πολιτισμός και τόνισε ότι η κοινωνίαπρέπει να δώσει μάχη για να προασπιστείαυτά τα δημόσια αγαθά που βάλλονται.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Απόψεστις 9 μ.μ θα μεταδοθεί διαδικτυακά, ο αγώνας γιατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρουκάτω των 20 ετών , Ελλάδα-Μάλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα