Φαγιάντ:Έτοιμη η επιστολή παραίτησης

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ έχει ετοιμάσει την επιστολή παραίτησής του, την οποία αναμένεται να υποβάλει σήμερα στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε παλαιστίνιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

«Ο Φαγιάντ έχει ετοιμάσει την επιστολή παραίτησής του από τις 23 Μαρτίου, αλλά καθυστέρησε να την υποβάλει λόγω της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και των ταξιδιών του προέδρου Αμπάς, ωστόσο ο βασικός λόγος της παραίτησης παραμένει στην επικαιρότητα», διευκρίνισε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Παλαιστινιακή

κυβερνητική πηγή είπε ότι «οι συνομιλίες συνεχίζονται αλλά η παραίτηση του Φαγιάντ δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί».

«Ο Φαγιάντ ζήτησε να συναντήσει τον Αμπάς πριν ο Παλαιστίνιος πρόεδρος αναχωρήσει για το Κατάρ, αλλά ο Αμπάς του έδωσε ραντεβού με την επιστροφή του. Τότε αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του ο Φαγιάντ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος επιστρέφει σήμερα στη Δυτική Όχθη.

«Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος παραμένει αποφασισμένος ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών Ναμπίλ Κάσις να επιστρέψει στο υπουργείο του, αλλά ο Φαγιάντ έχει αποφασίσει να κάνει δεκτή την παραίτηση, η οποία προκάλεσε την κρίση», εξήγησε.

Η διένεξη για την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών που έγινε δεκτή από τον Φαγιάντ, αλλά απορρίφθηκε από τον πρόεδρο Αμπάς, διαρκεί από τις αρχές Μαρτίου και αφορά τον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

O Ναμπίλ Κάσις παραιτήθηκε στις 2 Μαρτίου από το υπουργείο Οικονομικών λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. «Ουδεμία απόφαση ελήφθη για τη δραστική μείωση του ελλείμματος, το οποίο αντίθετα αυξάνεται ενόψει της επικύρωσης του προϋπολογισμού του 2013», είχε δηλώσει την επομένη της παραίτησής του ο Κάσις στην εφημερίδα al-Ayyam εξηγώντας του λόγους της απόφασής του αυτής.

Ο Κάσις, πρώην πρόεδρος του Πανεπιστημίου Μπιρ Ζέιτ στη Δυτική Όχθη που εισήλθε στη νέα κυβέρνηση που σχηματίσθηκε υπό τον Σαλάμ Φαγιάντ αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, είχε εισηγηθεί τη λήψη μέτρων λιτότητας. Ο Κάσις είχε πει στην εφημερίδα πως εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός των 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Παλαιστινιακής Αρχής θα παρουσιάσει έλλειμμα 1,37 δισεκατομμυρίου δολαρίων φέτος.

Η Παλαιστινιακή Αρχή αντιμετωπίζει σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση λόγω της ανεπαρκούς εκταμίευσης της εξωτερικής βοήθειας, των νέων εντάσεων με το Ισραήλ και της ανάγκης καταβολής των μισθών στους 160.000 υπαλλήλους ενός διευρυμένου δημόσιου τομέα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Πριν από το διορισμό του Κάσις στο υπουργείο Οικονομικών, το χαρτοφυλάκιο κατείχε ο Φαγιάντ παράλληλα με τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργού.

Το Επαναστατικό Συμβούλιο της Φάταχ, του κινήματος του Αμπάς, επέκρινε το βράδυ της Παρασκευής αναφέροντας ότι «η πολιτική της παλαιστινιακής κυβέρνησης είναι γεμάτη αυτοσχεδιασμούς και σύγχυση σε πολλά οικονομικά και χρηματοπιστωτικά θέματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα