Φάκελος: «Κολωνάκι»

Σε μία από τις πιο εμπορικές περιοχές της Αθήνας, το Κολωνάκι, περιηγήθηκαν η Χριστιάννα Κούσιου και η Καλλιόπη Ασλανίδου, έχοντας σαν ξεναγό τον Μιχάλη Μουσού, γέννημα θρέμμα της περιοχής.
Για την αρχαιότητα το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως η Δεξαμενή ήταν η δεξαμενή του υδραγωγείου του Αδριανού. Από τον 5ο αι. μ.Χ. το μόνο που σώζεται είναι μια πλάκα που αναφέρει το όνομα ενός επισκόπου Κλιματίου και βρίσκεται στο Βυζαντινό μουσείο, από μια βασιλική εκκλησία που βρισκόταν στο νούμερο 24 της Τσακάλωφ. Το

κολονάκι της πλατείας - ένας «αποτρεπτικός» στύλος για νόσους και θεομηνίες -, υποτίθεται πώς έδωσε το όνομα στη γειτονιά. Στη δεκαετία του Όθωνα ήταν ένας φτωχικός καταυλισμός βοσκών από το Λιδωρίκι, οι οποίοι έβοσκαν τα πρόβατα στον Λυκαβηττό και προμήθευαν με γάλα την Αθήνα.

Το 1883 ιδρύθηκε από τη Βασίλισσα Όλγα το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού και το 1886 άρχισε η ανέγερση του Αγίου Διονυσίου, ενώ στα τέλη του 19ου αιώνα ήρθαν οι γνωστές αρχαιολογικές σχολές (γαλλική, βρετανική κ.ά.), τα μόνα κτίρια στην περιοχή με μεγάλους κήπους. Τότε, μόνο η πλατεία Δεξαμενής ήταν γνωστή, με την παράγκα όπου σύχναζε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.

Ο Καιροφύλας αναφέρει πως στη Σκουφά, το 1929, για τριώροφη κατοικία με επτά δωμάτια σε κάθε όροφο και σε οικόπεδο 420 τετραγωνικών πήχεων (σ.σ. πήχης = 0,75 μ.) δεν είχε περισσότερο από 2 εκατομμύρια δραχμές. Εκείνοι την περίοδο άρχισαν να έρχονται μεγαλέμποροι, πολιτικοί (λόγω και της παρακείμενης Βουλής ή του παλατιού), αλλά και γιατροί λόγω του Ευαγγελισμού. Η Βασιλίσσης Σοφίας είναι ο πρώτος δρόμος/σύνορο της γειτονιάς που αρχίζει να χτίζεται το 1870, προοριζόμενη να στεγάσει τη μεγαλοαστική τάξη.

Τα οικόπεδα όπου σήμερα βρίσκονται το Υπουργείο Εξωτερικών, η Πρεσβεία της Αιγύπτου... είχαν δεσμευτεί επί Όθωνος για να γίνουν υπουργεία. Επί Γεωργίου Α΄ τελικά αγοράστηκαν από ιδιώτες - έτσι χτίστηκε η οικία Συγγρού (το μετέπειτα Υπουργείο Εξωτερικών), το μέγαρο Σταθάτου, η οικία Βενιζέλου που μετά το θάνατό του η σύζυγός του το πούλησε στο βρετανικό δημόσιο, όπου και στεγάστηκε η Βρετανική πρεσβεία. Η μέσα πλευρά του Κολωνακίου ακολούθησε λίγο αργότερα να χτίζεται σε οικόπεδα, που τα περισσότερα ανήκαν στη Μονή Πετράκη.

Το Κολωνάκι σήμερα

Στα τέλη του 2011 το Κολωνάκι έχει μια εντελώς διαφορετική όψη, τα καταστήματα κλείνουν το ένα μετά το άλλο, ακόμη και ενοικιαστές  σπιτιών φεύγουν από την περιοχή και επιλέγουν φθηνότερες περιοχές.
Είναι ενδεικτικό ότι τα λουκέτα στην Τσακάλωφ φθάνουν το 29%, ενώ τους τελευταίους μήνες λουκέτα έχουμε και στην Σόλωνος αφού η οικονομική κρίση πλήττει και τους εκδοτικούς οίκους και τα βιβλιοπωλεία.

Βρεθήκαμε στο Κολωνάκι παρέα με έναν άνθρωπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή τον κ. Μιχάλη Μουσού, ο οποίος μας ξεναγεί στο Κολωνάκι του χθες και του σήμερα.

Μ.Μ."Είμαστε στο νευραλγικότερο σημείο της πλατείας. Στο πάνω κομμάτι που είναι τα καφέ τα καλά και τα πολύ ακριβά μαγαζιά. Όπως βλέπε
Keywords
Τυχαία Θέματα