Φάκελος: «Πατησίων»

Μία βόλτα στην Πατησίων με τον Δημήτρη Φύσσα, γνωστότερο ως city lover της Athens Voice, έκαναν η Χριστιάννα Κούσιου και η Καλλιόπη Ασλανίδου.

Η Πατησίων έχει υμνηθεί από πολλούς σύγχρονους πεζογράφους, ποιητές, καλλιτέχνες και σκηνοθέτες. Γενεές Αθηναίων βαπτίστηκαν στα νάματα της κεντρικής αυτής οδού των Αθηνών. Ακόμα και σήμερα όμως κρατάει μυστικά

στα λιγοστά αρχοντικά της. Που αν το ψάξετε θα βρείτε και λίγες παλιές αρχοντικές οικογένειες που πολλά ξέρουν και λίγα λένε..

Ως προς την ονομασία «Πατήσια», πολλές εκδοχές έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς: από τον αρχαίο δήμο Bαττής/Bάττης, από το τοπωνύμιο «Παραδείσια», από ένωση των λέξεων «Πάτα ίσια», από τον Tούρκο κτηματία Πατής αγά.

Tο χωριό Πατήσια, για το οποίο πολλές μνείες έχουμε σε κείμενα της τουρκοκρατίας και της επανάστασης, αναπτύχθηκε αργότερα ως εξοχικό προάστιο της Αθήνας, «κόπηκε» από τη διαπλάτυνση του μεγάλου δρόμου σε «Άνω» και «Kάτω» Πατήσια, και μπήκε στο Σχέδιο Πόλεως το 1871 (τα Άνω) και το 1879 (τα Kάτω).

Tο αρχικό κομμάτι της Πατησίων κάποτε μετονομάστηκε σε «28ης Οκτωβρίου». H μετονομασία δεν έπιασε, όμως.

Η Λεωφόρος Πατησίων φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα ιστορικά κτήρια της Αθήνας, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το κτήριο της ΑΣΟΕΕ, το σπίτι της Μαρίας Κάλλας.

Είναι ένας δρόμος που άλλαξε πολλές φορές μορφή. Ξεκίνησε ως μεγαλοαστικός, συγκέντρωσε κατά περιόδους πολλά σινεμά και θέατρα και στην συνέχεια έζησε και αυτός την παρακμή του κέντρου και στα σημάδια της εγκατάλειψης μετά τα λουκέτα.

Παρέα μας και ξεναγό μας αυτή τη φορά είχαμε τον κύριο Δημήτρη Φύσσα, γνωστότερο ως city lover της Athens Voice.

Δ.Φ.: "Τα Πατήσια ήταν ένα χωριό τον 19ο αιώνα αναφέρεται στον Μακρυγιάννη στην εποχή της επανάστασης. Κατείχε την περιοχή από την σημερινή Κυψέλη και πέρα . Οι δρόμοι, όπως πολλές φορές συμβαίνει, παίρνουν το όνομα τους από την περιοχή που πάνε. Ο συγκεκριμένος δρόμος έχει το όνομα γιατί πάει στα Πατήσια, Από κει και πέρα χωρίζεται σε 3-4 μεγάλα μέρη.

Εδώ ήταν το γαλακτοπωλείο του Μπερνίτσα , (το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας στην αρχή της οδού Πατησίων, στην μονή Πατησίων , Στην Πατησίων το δυτικό κομμάτι έχει μονά νούμερα και το ανατολικό έχει ζυγά.
Η ίδια η Πατησίων κατευθύνεται βόρεια, η κατεύθυνση της είναι από νότιο προς Βορρά .Ήταν λοιπόν το γαλακτοπωλείο του Μπερνίτσα, μετά ήταν το ξενοδοχείο Εξελις και σήμερα είναι η Εθνική τράπεζα. Είναι διατηρητέο κτήριο δεν πρόκειται να πάθει τίποτα.

Στο Νο4 που βλέπεται απέναντι ήταν τα περιφημότερα σινεμά της Αθήνας το Ρεζικλέρ , ο μόνος λόγος που δεν πρόλαβε να γίνει τσοντάδικο είναι γιατί έκλεισε πριν γίνουν τα τσοντάδικα . Ήταν λαϊκό σινεμά , αναφέρεται σε πάρα πολλά Αθηναϊκά βιβλία , μυθιστορήματα, Το Ροζικλέρ κράτησε μέχρι την δεκαετία του 60. Κολλητά εδώ που βλέπετε το GLOU ήταν το επίσης λαϊκό διαβόητο σινεμά ΑΛΑΣΚΑ . Αυτό πρόλαβε να γίνει τσοντάδικο γιατ
Keywords
Αναζητήσεις
γαλακτοπωλείο πατησίων, πατησιων μετονομασια
Τυχαία Θέματα