Φιλιππίνες: Τραγικός απολογισμός

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν από τις Φιλιππίνες, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.

Ο απολογισμός των θυμάτων του τυφώνα ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 4.011 νεκρούς με 1.602 ανθρώπους να εξακολουθούν να αγνοούνται.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Έκκληση Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού

Ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός εξέδωσε σήμερα ένα εγχειρίδιο με οδηγίες για το

πως να διαχειριστούν οι αρχές στις Φιλιππίνες το πρόβλημα με τις σορούς των θυμάτων του τυφώνα Χαϊγιάν διαψεύδοντας ουσιαστικά την άποψη περί πρόκλησης επιδημιών την ώρα που ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 4.000.

Ο τυφώνας που πέρασε από τις κεντρικές Φιλιππίνες στις 8 Νοεμβρίου προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να ανασύρουν πτώματα από τα χαλάσματα. Πολλοί νεκροί έχουν ταφεί σε ομαδικούς τάφους.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) ανακοίνωσε ότι, αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, δεν συντρέχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την παρουσία των εκτεθειμένων σορών ώστε να επισπευσθούν ομαδικές ταφές.

«Τα πτώματα εκείνων που χάνουν τη ζωή τους από μία φυσική καταστροφή δεν προκαλούν επιδημίες και συνιστούν αμελητέο κίνδυνο για τη δημόσια », αναφέρεται σε ανακοίνωση της ICRC.

Ο Ερυθρός Σταυρός επισημαίνει ότι είναι απίθανο τα θύματα του τυφώνα να είναι φορείς επιδημικών ασθενειών όπως η χολέρα ή η ελονοσία και ότι το πιθανότερο είναι να έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, τραυματισμό ή φωτιά.

«Υπάρχει μόνο ένας μικρός κίνδυνος εμφάνισης διάρροιας από την πόση νερού μολυσμένου από τα πτώματα -ένας κίνδυνος μικρότερος από εκείνον που προκαλείται από τους επιζώντες- και αυτός ο κίνδυνος μπορεί να εξαλειφθεί από τις συστηματικές απολυμάνσεις και/ ή από το βράσιμο του νερού για την αποφυγή ασθενειών», προσθέτει η ανακοίνωση.

Στο ίδιο έντυπο αναφέρεται ότι οι φήμες περί μόλυνσης αύξησαν την πολιτική πίεση προς τις αρχές ώστε να καταφύγουν σε ομαδικούς ενταφιασμούς και να προχωρήσουν σε ψεκασμούς με απολυμαντικά προϊόντα.

Μάλιστα, σε μία ενότητα που αφορά τους δημοσιογράφους, ο Ερυθρός Σταυρός συμβουλεύει εκείνους που καλύπτουν τις φυσικές καταστροφές να αμφισβητούν την όποια έκκληση για ομαδικούς ενταφιασμούς ή αποτεφρώσεις.

«Παρακαλείστε να μην συντάσσεστε με τους κινδυνολόγους και διαδίδετε λανθασμένες πληροφορίες. Να είστε επαγγελματίες», γράφει η ICRC.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα