Φοιτητικά Βραβεία

Η έμπνευση μιας διάφανης κατασκευής σε κίνηση που αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως μεταβαλλόμενο αστικό τοπίο και επιτρέπει στον επισκέπτη να παρατηρήσει όλες τις μεταβολές έδωσε στους φοιτητές- δημιουργούς του το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο φοιτητικό διαγωνισμό για την κατασκευή του προσωρινού Κέντρου Επισκεπτών στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Ο 'Αγης- Παναγιώτης Μουρελάτος από το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο Σπυρίδων Γιωτάκης από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο απέσπασαν το πρώτο βραβείο για την πρότασή τους (με κωδικό 222862) και μαζί το ποσό των 18.000 ευρώ.

'Αμεσα θα ξεκινήσει η υλοποίηση της πρότασής τους: ενός προσωρινού κέντρου επισκεπτών, «μέσα από το οποίο οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη μεταβολή ολόκληρης της Αθήνας και να βιώσουν τη σχέση με το εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού και το ευρύτερο περιβάλλον», όπως εξήγησαν οι ίδιοι παραλαμβάνοντας το πρώτο βραβείο σε σημερινή εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη.

«Η πρόταση που απέσπασε το πρώτο βραβείο περικλείει περισσότερο από όλες τις υπόλοιπες τις έννοιες της ανοικτότητας, της προσβασιμότητας και της αγάπης για την πόλη, λέξεις- κλειδιά για όλο το πρότζεκτ», υπογράμμισε ο αρχιτέκτονας του Κέντρου Πολιτισμού, Ρένζο Πιάνο, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το δεύτερο βραβείο που συνοδεύεται από το ποσό των 13.200 ευρώ απονεμήθηκε στην πρόταση (με κωδικό 010810) των Ξένης Στούμπου, Ιωάννη- Μακάριου Κουφόπουλου και Βαλέριαν- Αντώνιου Πορτοκάλη από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Το τρίτο βραβείο που συνοδεύεται από το ποσό των 8.800 ευρώ παρέλαβαν οι Ηλίας Οικονομάκης και 'Αγγελος Σιαμπακούλης από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ για την πρότασή τους με κωδικό 812398.

Ειδικό βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απέσπασαν οι προτάσεις 63310 των Κωνσταντίνου Τζιώρα, Αλέξιου- Γιώργου Τσακαλάκη- Κάργα και Βασίλειου Χαριτάτου από το Πανεπιστήμιο Πατρών, 810841 των Αναστάσιου Θεοδωρακάκη, Μάριου Παπαδήμα και Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου από το Πανεπιστήμιο Πατρών και 130713 των Γιώργου Παπαματθαιάκη, Αλίκης Καρανικόλα και Θεόδωρου Κούτρου από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

«Η προσωρινή κατασκευή που θα δημιουργηθεί δεν θα είναι απλά ένα κέντρο επισκεπτών. Θα είναι ένα κέντρο ανθρώπων που θα συμμετέχουν, θα επικοινωνούν, θα συνδιαμορφώνουν ένα πρόγραμμα. Θα είναι μια μικρογραφία της ποικιλίας των δράσεων που θα γίνουν στο Κέντρο Πολιτισμού», επισήμανε ο διευθυντής του οργανισμού «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», Γιάννης Τροχόπουλος.

Συνολικά στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν 93 προτάσεις, τις οποίες αξιολόγησε κριτική επιτροπή με κριτήρια την ελαφρότητα της κατασκευής, την επιλογή υλικών φιλικών στο περιβάλλον, τη λειτουργικότητα, την ένταξη και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και την ευελιξία στην ενσωμάτωση οπτικοακουστικού υλικού.

Όλες οι προτάσεις κατατέθηκαν και αξιολογήθηκαν ανώνυμα, ενώ τα στοιχεία των συμμετεχόντων ανακοινώθηκαν μόλις σήμερα κατά την απονομή των βραβείων.

Οι προτάσεις που υποβλήθηκαν στο φοιτητικό διαγωνισμό θα εκτεθούν στα εγκαίνια του Κέντρου Επισκεπτών (πιθανότατα το καλοκαίρι) και θα παρουσιαστούν σε κατάλογο που θα εκδοθεί.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα