Φωτογραφικό ταξίδι στην Ελλάδα του ’60

Ένα φωτογραφικό ταξίδι στην Ελλάδα του ‘60, μέσα από τον φακό του σημαντικού Βρετανού φωτογράφου και κινηματογραφιστή Βόλφ Σουσίτσκι (Wolf Suschitzky) φιλοξενείται από σήμερα στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου - Γκίκα.

Η έκθεση περιλαμβάνει 48 πρωτότυπες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τυπωμένες όλες από τον φωτογράφο. Φωτογραφίες από τη Σκιάθο, την Ύδρα και την Αθήνα που απεικονίζουν μια νοσταλγική Ελλάδα.

Εικόνες αγροτικής ζωής, γιορτές και παραδόσεις, καθώς και πορτρέτα καθημερινών ανθρώπων, ζωντανεύουν στο χώρο και συνθέτουν μια έκθεση- ντοκουμέντο της ομορφιάς και της αθωότητας ενός κόσμου που χάθηκε.

Ο Βόλφ Σουσίτσκι γεννήθηκε στη Βιέννη το 1912,μετανάστευσε στη Μεγάλη Βρετανία όπου και απεικόνισε αριστουργηματικά την κοινωνική πραγματικότητα του Λονδίνου και βρέθηκε στην Ελλάδα το 1960 όπου και αποτύπωσε με το φακό του τη Σκιάθο, την Ύδρα και την Αθήνα λίγο πριν την αναπόφευκτη αλλοίωσή τους.

Οι φωτογραφίες που κυριαρχούν στην έκθεση είναι από τη Σκιάθο, καθώς ο Σουσίτσκι βρέθηκε εκεί για τα γυρίσματα της ταινίας μικρού μήκους «Μιχάλης της Σκιάθου», σε σκηνοθεσία του Τζων Ίνγκραμ (John Ingram) και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Στη Σκιάθο ο Σουσίτσκι συναντήθηκε και με τον ζωγράφο Τζων Κράξτον (John Craxton) ο οποίος τον οδήγησε στη συνέχεια στην Ύδρα στο αρχοντικό του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα.

Τα πορτρέτα των δύο ζωγράφων, αυθόρμητα παρά την πόζα τους, τοποθετούνται στο κέντρο της έκθεσης, καθώς, άλλωστε, αποτελούν την αφορμή για την επιστροφή του φωτογράφου στην Ελλάδα -μετά από 55 χρόνια. Από τις φωτογραφίες της ελληνικής πραγματικότητας δεν θα μπορούσαν να λείπουν αυτές της Ακρόπολης και της Αθήνας, οι οποίες αποτελούν από μόνες τους μια θεματική ενότητα και αντικατοπτρίζουν έντονα το αίσθημα θαυμασμού του φωτογράφου.

Μιλώντας ο ίδιος για την τέχνη του ομολογεί:«Δεν στήνω το θέμα μου. Κρατώ τα μάτια μου ανοιχτά, παρατηρώ, βρίσκω την καλύτερή οπτική γωνία, για μια εικόνα ελκυστική ή μία που να αποτυπώνει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χρειάζεται να ζουν μερικοί άνθρωποι», ενώ στο μαγνητοσκοπημένο βίντεο που προβάλλεται στην έκθεση εκφράζει την αγάπη του για την Ελλάδα και δηλώνει ότι δεν ήταν στα σχέδιά του να εκθέσει αυτές τις φωτογραφίες.

Εκτός από τρεις φωτογραφίες, που ανήκουν στο φωτογραφικό αρχείο της Πινακοθήκης Γκίκα, δώρο του Σουσίτσκι προς τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, οι υπόλοιπες προέρχονται από την προσωπική συλλογή του φωτογράφου και παρουσιάζονται στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Στον χώρο της έκθεσης, θα προβάλλεται και η ταινία-αφορμή της επίσκεψης του φωτογράφου στη Σκιάθο.

Την επιμέλεια της έκθεσης η οποία θα διαρκέσει έως τις 27 Ιουνίου, έχουν ο Ίαν Κόλινς (Ian Collins) συγγραφέας και βιογράφος του Τζων Κράξτον και η Ιωάννα Μωραΐτη, υπεύθυνη του Αρχείου της Πινακοθήκης Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη και τον σχεδιασμό της έκθεσης η Ελευθερία Γκούφα, συντηρήτρια του Μουσείου Μπενάκη.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα