Γαλλία: Νέα μάχη κατά της διαφθοράς

Η Γαλλία δεν διαθέτει ούτε τα μέσα ούτε την πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων από επιχειρήσεις, επισήμανε σήμερα μια ομάδα ειδικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), καλώντας το Παρίσι να καταστήσει πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και να μεγεθύνει τα πρόστιμα που επιβάλλονται για τέτοιες υποθέσεις.

Με μόλις 33 έρευνες και πέντε καταδίκες αφότου απαγορεύθηκαν οι δωροδοκίες το 2000, η Γαλλία

αποτυγχάνει να πατάξει το πρόβλημα σε επαρκή βαθμό, με δεδομένα τα εκτενή συμφέροντα των γαλλικών εταιρειών στο εξωτερικό, σύμφωνα με την ομάδα η οποία επιτηρεί την εφαρμογή της συμφωνίας στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

«Οι εφαρμοσμένες και οι διαθέσιμες ποινές, συνδυαζόμενες με την έλλειψη της δυνατότητας επιβολής μέτρων για την κατάσχεση των κερδών που αποτελούν προϊόντα διαφθοράς, δεν μοιάζουν να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές ή αποτρεπτικές», επισήμανε η ομάδα αυτή σε έκθεσή της.

«Η Γαλλία θα έπρεπε να αυξήσει τα μέγιστα πρόστιμα και να κάνει πλήρη χρήση μέτρων κατάσχεσης και άλλων ποινών που είναι διαθέσιμες βάσει του νόμου, ειδικά τον αποκλεισμό από τις δημόσιες συμβάσεις», πρόσθεσε.

Συνολικά 39 χώρες, περιλαμβανομένων των περισσότερων στον βιομηχανικό κόσμο -αλλά όχι η Κίνα και η Ινδία- έχουν υπογράψει την συνθήκη του 1997 για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις διακρατικές επιχειρηματικές συναλλαγές.

Η συνθήκη αυτή είχε καταρτιστεί από τον ΟΟΣΑ, που εδρεύει στο Παρίσι, και οι χώρες που την έχουν υπογράψει επιβλέπονται σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της από ομάδες εργασίας με μέλη από τις άλλες χώρες που την έχουν επικυρώσει.

Αν και οι γαλλικές αρχές δεν θεωρείται ότι παραβιάζουν την συνθήκη, συχνά υιοθετούν μια πολύ περιοριστική ερμηνεία όσον αφορά το τι αποτελεί δωροδοκία, επιτρέποντας έτσι πολλές περιπτώσεις να μην διώκονται, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ομάδα εργασίας διαπίστωσε πως οι αρχές συχνά δεν καταδιώκουν υποθέσεις δωροδοκιών στο εξωτερικό διότι έλαβαν χώρα εκτός της δικαιοδοσίας τους, ακόμη κι αν μπορούν να βρεθούν αποδεικτικά στοιχεία στη Γαλλία.

Ακόμη, επισήμανε ότι οι αρχές στη Γαλλία δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους για την καταπολέμηση υποθέσεων δωροδοκιών στις οποίες προβαίνουν γαλλικές επιχειρήσεις, κάτι που εκτίμησε ότι εξηγεί την έλλειψη επιτυχιών όσον αφορά την δίωξη των παραβατών.

Τρεις μόλις από τις καταδίκες που αφορούν φυσικά πρόσωπα είναι οριστικές, για «ελάσσονος σημασίας υποθέσεις», τις δωροδοκίες από 90.000 ως 228.000 ευρώ σε αξιωματούχους του δημοσίου στη Λιβύη, στο Κονγκό και στο Τζιμπουτί.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα