Γερμανία: Επικίνδυνη στροφή... δεξιά προς διπλό νόμισμα

Της Δήμητρας Καδδά

Η αναζωπύρωση των σεναρίων για διπλό νόμισμα, που προκλήθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο, συνεχίζει να «καίει». Και τούτο παρά την προσπάθεια... κατάσβεσης από το Βερολίνο, αλλά και με πλήρη «αφωνία» - τουλάχιστον μέχρι σήμερα- από την Αθήνα τόσο από κυβερνητικής πλευράς, όσο και από την αντιπολίτευση. Όπως έχει γράψει η εφημερίδα «Κεφάλαιο» η γερμανική Χριστιανοδημοκρατία (CDU) αρχίζει να συζητά ως «θεωρητικό ενδεχόμενο» το διπλό νόμισμα, υπό την πίεση που δέχεται από το σταθερά ενισχυόμενο κόμμα δεξιό

κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία - Afd.

Η νέα «σπίθα» προκλήθηκε» το Σάββατο από δημοσίευμα του Spiegel. Επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, φέρει τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel και τον υπουργό Οικονομικών Wolfang Schaeuble, να θεωρούν αντιμετωπίσιμη ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το δημοσίευμα διαψεύσθηκε με χρονική υστέρηση και σε «κατώτερο» επίπεδο αξιωματούχων του Βερολίνου. Πρώτα επιχειρήθηκε... μερική αναχαίτιση από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ που δήλωσε ότι «η Ελλάδα τήρησε κατά το παρελθόν τις υποχρεώσεις της. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις συμβατικές συμφωνίες της έναντι της τρόικας».

Εν συνεχεία ήρθε η διάψευση από τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (και επικεφαλής των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών - SPD). Δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και δεν υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης περί του αντιθέτου.

Οι διαδοχικές δηλώσεις αξιωματούχων, δεν κατάφεραν να κατευνάσουν τον εσωτερικό πολιτικό «εμφύλιο» που προκαλείται στο Βερολίνο για την σκοπιμότητα, την δυνατότητα και τις συνέπειες της πολιτικής αυτής θέσης. Στις σκοπιμότητες αναλυτές προσθέτουν τους φόβους για τις παρενέργειες μίας δημοσιονομικής παρεκτροπής σε Γαλλία και Ιταλία και την... διάθεση μέσω της Ελλάδος να υπάρξει «παραδειγματισμός» άλλων κρατών που δεν θα είναι -λόγω μεγέθους - διαχειρίσιμα.

Ο ρόλος του Afd

Ειδική σημασία έχει –υποστηρίζουν αναλυτές– ότι η συζήτηση για διπλό νόμισμα που είχε δρομολογηθεί με την κρίση στην Ελλάδα το 2010-2011 επανέρχεται πλέον από ένα γερμανικό κόμμα το οποίο αποκτά όλο και πιο μεγάλη ισχύ στα «δεξιά» της Καγκελαρίου Angela Merkel (CDU), με τον επίσημο πολιτικό «εταίρο» της, το SPD να έχει πλέον χάσει πρωτόγνωρα μεγάλο έδαφος. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για αναγκαστική... προσέγγιση η οποία όμως συνδυάζεται και με την ροπή σε ευρωσκεπτικιστική πολιτική θέση.

Μάλιστα, μετά το δημοσίευμα του Σαββάτου, ο Μπερντ Λούκε, ευρωβουλευτής και επικεφαλής του AfD χαιρέτισε την «αργοπορημένη αντίληψη της γερμανικής κυβέρνησης», αναφέροντας ότι η ευρωσκεπτικιστική του θέση αναγνωρίζεται πλέον και από το υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Αλλά και το Spiegel συνδέει την σκληρή στάση της καγκελαρίου με τις εκλογικές επιτυχίες του AfD.

Στον αντίποδα, εντονότατες ήταν οι αντιδράσεις από οικονομολόγους όπως ο Πέτερ Μπόφινγκερ που προειδοποίησε ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση “συνεπάγεται πολλούς υψηλούς κινδύνους για τη σταθερότητα της ευρωζώνης.” Αλλά και το κόμμα της Αριστεράς κατηγόρησε την κυβέρνηση Μέρκελ για «εκβιασμό» και «στοχευμένη αποσταθεροποίηση της Ελλάδας», οι Πράσινοι αναφέρθηκαν σε έναν «ανεύθυνο ελιγμό», ενώ οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες χαρακτήρισαν «περιπετειώδη» και «άκρως επικίνδυνη» ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Ο πρώην επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν εκτίμησε μεν ότι οποιαδήποτε αναταραχή και να προκαλέσει η Ελλάδα, δεν θα είναι σε θέση να αναστατώσει την ευρωζώνη όπως το 2010 ή το 2012, αλλά είπε ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα να απομειώσει το χρέος, όχι με ένα νέο κούρεμα, αλλά μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα