Για τους κατοίκους Οινοφύτων

Ανοίγει ο δρόμος των αποζημιώσεων για τους κατοίκους των Οινόφυτων, μετά την καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι παραβιάζεται το δικαίωμα στην υγεία τους εξαιτίας της μόλυνσης του Ασωπού.

Σύμφωνα με δεκάδες αναλύσεις από κρατικά και ιδιωτικά εργαστήρια, στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου, μιας καρκινογόνου ουσίας που συνδέεται με ανθρωπογενή δραστηριότητα και προέρχεται από βιομηχανίες που επεξεργάζονται μέταλλα.

Αγωγές αποζημίωσης

προανήγγειλε ο λέκτορας δημοσίου διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θράκης και Βοσπόρου και δικηγόρος που συνέταξε τη συλλογική προσφυγή, Γιάννης Κτιστάκης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη.

Η καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης επί της προσφυγής με αντικείμενο την παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία των κατοίκων στην περιοχή των Οινοφύτων από τη βιομηχανική ρύπανση του Ασωπού παρουσιάζεται, στις 13.00, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρείται στην αίθουσα της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Νεοφύτου Βάμβα 6. Θέμα της συνέντευξης Τύπου: «Συμβούλιο της Ευρώπης: Ο Ασωπός να ξαναγίνει ποτάμι».

Την παρουσίαση θα κάνουν ο συντάκτης της προσφυγής, δικηγόρος και λέκτορας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στα πανεπιστήμια Θράκης και Βοσπόρου Γιάννης Κτιστάκις, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη και διευθύντρια του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών: «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία», Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, και ο πρεσβύτερος Ιωάννης Οικονομίδης από το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού των Οινοφύτων.

Θα συντονίσει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου.

Keywords
Τυχαία Θέματα